Daarom lijkt je bloeddruk soms hoger dan hij werkelijk is

Door Celine Werner

Je stond er misschien niet eerder bij stil, maar er zijn wel degelijk bepaalde details die een invloed kunnen hebben op de resultaten van de meting van je bloeddruk. 

Door de onderstaande acht meetfouten kan je bloeddruk hoger uitvallen dan hij normaal gesproken is!

Deze dingen hebben een invloed op je bloeddruk

Een slecht ondersteunde rug

Wanneer je bloeddruk wordt opgemeten, ga je best zitten met je rug tegen de leuning, anders komen er makkelijk tien punten bij.

Met je voeten in de lucht

Kleine mensen opgelet: let erop dat je voeten niet in de lucht hangen tijdens de meting. Zet ze mooi op de grond en naast elkaar, anders kost het jou nog zes tot tien punten extra.

Een volle blaas

Ga even naar het toilet voor het jouw beurt is. Een volle blaas kan je bloeddruk namelijk tien tot vijftien punten hoger doen uitvallen.

Met je benen over elkaar

Kruis je benen niet over elkaar, maar hou ze uit elkaar als je een onjuiste stijging op de teller wilt vermijden.

Praten

Ben je een echte kletskous? Daar is uiteraard niets mis mee, maar probeer toch heel eventjes stil te zijn, want ook hier komen er anders tien punten bij. Oeps!

Armen langs jouw lichaam

Zorg ervoor dat de arm waaraan je meet, ondersteund is. Leg je onderarm bijvoorbeeld op de leuning van de stoel of op tafel.

Bloeddrukband om je kleding

De bloeddrukband moet sowieso rond een ontblote arm. Doet de arts hem om je trui, dan kan je bloeddruk vijf tot maar liefst vijftig punten hoger uitvallen.

Een té kleine bloeddrukband

Past de band niet goed? Dan kan ook dit de uitslag beïnvloeden.

Bron: webmd.com, hartstichting.nl & newsroom.heart.org – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content