Stevig gefeest gisteren? Daarom maakt dansen ons zo gelukkig

Stevig gefeest gisteren? Daarom maakt dansen ons zo gelukkig

Zodra de dj een plaatje draait die hélemaal je meug is, ben je niet meer te stoppen en kun je een hele avond blijven dansen. Maar weet je eigenlijk waarom het ons zo gelukkig maakt? 

Professor Marc Leman, musicoloog aan de UGent, gaf in Universiteit van Vlaanderen drie wetenschappelijke redenen waarom we bij het dansen in een ander bewustzijn komen dan dat van ons dagelijkse leven.

3x redenen waarom dansen zo gelukkig maakt

Het cognitieve fenomeen: het ritme van de muziek is voorspelbaar

Ieder liedje heeft z’n eigen beat. Tijdens het luisteren naar muziek maakt ons brein constant berekeningen, waarbij we het ritme voorspellen en daarop bewegen. Doordat we dan in staat zijn om op het juiste tempo te bewegen op muziek, krijgen we een soort van machtsgevoel.

Het lijfelijke fenomeen: dansen zorgt voor lichamelijke interactie

Het gevoel van sociale én lichamelijke wisselwerking maakt je blij. Lukt het jou om die ene man op de dansvloer te krijgen? Dan kan je avond niet meer stuk.

Het biologische fenomeen: dansen maakt chemische stoffen vrij

Tijdens het dansen komen er chemische stoffen als hormonen en neurotransmitters vrij. Daarom krijg je het gevoel dat je de wereld aankan, en dat is meteen ook de reden waarom het zo verslavend kan zijn.

Bron: hln.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)