Aloë vera: dit effect heeft het vetplantje (écht) op je

Aloë vera: dit effect heeft het vetplantje (écht) op je
Getty Images

Aloë vera is een vetplantje dat al eeuwenlang bekend staat als hét wondermiddel tegen allerlei lichamelijke en mentale kwaaltjes. Maar welke beweringen kloppen eigenlijk écht?

Aloë vera komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en wordt over de hele wereld verwerkt in heel wat voedingssupplementen en cosmeticaproducten. Hoewel de plant tijdens het productieproces heel wat van zijn krachten verliest, vliegen de gezondheids- en lichaamsvoordelen ons om de oren. Maar welke werking heeft de plant precies?

Aloïne of aloë-gel?

Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende delen van de plant. Aloë vera bevat aloë-hars of aloïne, het gele sap dat vrijkomt bij het opensnijden van de bladeren. Deze stof wordt voornamelijk, ook in de traditionele geneeskunde, gebruikt als laxeermiddel. Daarnaast bevat de plant aloë-gel, een slijmachtige substantie die het meest gebruikt wordt voor onze huid.

Aloë vera voor je lichaam

Huidirritaties

Aloë-gel is dan wel een deugddoende stof voor de huid, het geneest hormonale huidirritaties zoals acne niet. De plant werkt ontsmettend en is daarom ideaal voor huidwondjes en ontstekingen. Daarnaast bevordert de gel de aanmaak van nieuwe huidcellen en de afbraak van oude.

Haaruitval

Uit eerder onderzoek is gebleken dat shampoos en haarmaskers op basis van aloë vera werken tegen haaruitval en roos. De plant steekt de natuur dan wel een handje toe, maar de weg naar een mooie en volle haardos vraagt méér dan wat substanties van de plant. Laat je dus niet misleiden: aloë vera verricht geen wonderen.

Wondjes

Heb je een wondje aan je knie of elleboog? Bestrijk de wond dan met wat verse aloïne. Het sap bevordert de wondheling en voorkomt daarnaast littekenvorming.

Brandwonden

Last van zonnebrand, of heb je je verbrand? Smeer wat aloë-gel rechtstreeks op de geïrriteerde huid. De verse gel geeft een frisse gloed op de huid en verzacht zo de pijn.

Rimpels

Aloë-gel in de vorm van een tonic is een aanrader voor mensen met een gevoelige huid. De hydraterende en antibacteriële eigenschappen van de gel kalmeren de huid, verminderen roodheid en zouden ook goed zijn tegen rimpels.

Verzacht muggenbeten

Gebeten door een mug? Smeer wat aloë-gel over de beet. De gel verzacht in geen tijd die vervelende, intense jeuk.

Aloë vera voor je gezondheid

Darmflora

Al generaties lang wordt het sap, de aloïne, van de plant gebruikt als laxeermiddel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aloë vera inderdaad helpt tegen constipatie. Let wel op: de aloïne bevat antrachionen, krachtige stoffen die bij verkeerd gebruik de normale darmwerking kunnen verstoren en krampen of diarree kunnen veroorzaken. Opteer bij verstopping voor de aloë-gel. Deze is veel milder en veiliger.

Bron: Goed Gevoel en Terrafemina

Deze artikels vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)