Darmkanker: welke symptomen kun je herkennen?

Darmkanker: welke symptomen kun je herkennen?

Beeld je een groep van twintig mensen in. En beeld je dan in dat een van die twintig mensen geconfronteerd wordt met darmkanker. Harde cijfers, zeker als je weet dat veel mensen sterven aan de ziekte door onwetendheid.

Wat is darmkanker?

Darmkanker wordt in de medische wereld ook wel ‘colorectale kanker’ genoemd, de verzamelnaam voor tumoren in de dikke- en de endeldarm. Darmkanker begint meestal als een kleine, goedaardige poliep die kan uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. Dat gebeurt heel traag en neemt gemiddeld 8 à 10 jaar in beslag. Poliepen zijn goed te herkennen en makkelijk te verwijderen, waardoor darmkanker in heel veel gevallen voorkomen kan worden.

De ziekte is dus een veel groter probleem dan ze hoeft te zijn, net omdat de poliepen een soort ‘waarschuwing’ geven. Toch is darmkanker nog steeds een taboeonderwerp en laten te weinig mensen zich (gratis!) testen, ook omdat ze er niet genoeg kennis over hebben. Gek als je weet dat je bij een vroegtijdige ontdekking maar liefst 95 procent kans hebt om te genezen.

Als darmkanker op tijd wordt ontdekt, heb je maar liefst 95 procent kans op genezing.

Enkele confronterende cijfers

 • In België krijgen jaarlijks zo’n 8000 mensen aan darmkanker. Dat zijn er 23 per dag.
 • Jaarlijks sterven 3000 Belgen aan darmkanker. Dat zijn er 9 per dag.
 • 85 procent van de patiënten met darmkanker is ouder dan 50 jaar. Darmkanker kan dus worden beschouwd als ’50-plusziekte’. Helaas is ook 15 procent van de patiënten jonger dan 50 jaar, en die groep neemt alleen maar toe.
 • Slechts 51 procent van de Vlamingen doet mee aan het gratis bevolkingsonderzoek om darmkanker op te sporen. In Wallonië ligt dat getal dramatisch laag: op 14 procent.
 • Na longkanker heeft darmkanker het hoogste sterftecijfer. Borstkanker komt op de derde en prostaatkanker op de vierde plaats.

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

Darmkanker wordt weleens een stille sluipmoordenaar genoemd. En dat is niet zo verwonderlijk, als je weet dat de symptomen pas boven water komen als de kanker zich al ontwikkeld heeft. De helft van de patiënten bevindt zich in een gevorderd stadium op het moment dat de diagnose wordt gesteld en het soms al te laat is.

Belangrijk om te weten is dat er geen enkele klacht typisch is voor darmkanker. De symptomen hangen af van de grootte en het stadium waarin de kanker zich bevindt.

© Stop Darmkanker

In de beginstadia, wanneer een poliep of gezwel 1,5 à 2 centimeter groot is, heb je weinig tot geen klachten. Je voelt je goed, je hebt een gezonde eetlust en de vertering en de stoelgang verlopen normaal. Eventueel kan er bloed in je stoelgang zitten dat nog niet met het blote oog zichtbaar is. Vandaar het belang om je te laten testen: via het bevolkingsonderzoek kan darmkanker vroegtijdig worden opgespoord. Indien er een poliep wordt ontdekt, kan die verwijderd worden voor ze uitgroeit tot kanker.

In latere stadia, als het gezwel groter wordt, kunnen er wel klachten optreden. De ontlasting kan moeilijker passeren, waardoor je last kunt krijgen van krampen, pijn en bloedverlies. Ook je stoelgang kan er anders uitzien. Weet wel dat andere darmziekten gelijkaardige klachten kunnen veroorzaken. Sla dus niet meteen in paniek, maar neem contact op met je huisarts als je last hebt van de volgende kwaaltjes:

 • een onverklaarbare en aanhoudende verandering in de stoelgang (constipatie, diarree)
 • een valse nood om naar het toilet te gaan
 • bloed in de stoelgang
 • aanhoudende buikpijn
 • een opgeblazen gevoel
 • gewichtsverlies zonder een duidelijk aanwijsbare reden
 • bloedarmoede met een tekort aan ijzer: dit uit zich dikwijls in vermoeidheid, een ijl gevoel in het hoofd of kortademigheid.

Drie woorden: doe de test!

Met een iFOB-test kan darmkanker vroegtijdig worden opgespoord. Die krijgen mensen tussen de 50 en 74 jaar via het bevolkingsonderzoek gratis toegestuurd. Dankzij de eenvoudige test kunnen onderzoekers sporen bloed terugvinden in je stoelgang die niet met het blote oog te zien zijn. Bij zo’n 5 procent van de geteste mensen is het resultaat afwijkend, maar dit betekent niet per se dat het bloed afkomstig is van darmkanker.

Bij afwijkende resultaten moet men een darmonderzoek (coloscopie) laten uitvoeren. Als de test negatief is en er dus geen bloed werd teruggevonden, is het verstandig om de stoelgang na een jaar opnieuw te laten controleren. Een kleine poliep die nog geen bloed gaf, kan namelijk een jaar later groter geworden zijn en wél bloed afgeven.

De test neemt slechts 2 minuten in beslag, is volledig gratis en kan je leven redden.

Poepsimpel, zo’n stoelgangtest

De test komt elke twee jaar toe in een gesloten enveloppe en ziet eruit als een klein ‘mascaraborsteltje’ in een tube. Hiermee neem je een kleine staal van je stoelgang. De test neemt slechts 2 minuten in beslag, is volledig gratis en kan je leven redden. Dankzij het bevolkingsonderzoek worden duizenden darmkankers in een vroeg stadium ontdekt. De poliep wordt verwijderd en de patiënt pikt z’n leven weer op. De test doen, kan je dus heel wat leed besparen.

Nog geen test ontvangen?

Ben je tussen de 50 en 74 jaar, maar heb je nog nooit een test ontvangen via het bevolkingsonderzoek? Neem dan contact op met het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 60 160. De medewerkers helpen je met plezier verder.

Ook na 74 jaar

De iFOB-test wordt verstuurd naar 50 tot 74-jarigen, maar ook daarna blijft het belangrijk om je stoelgang te laten onderzoeken. Zo’n 20 procent van de mensen bij wie darmkanker wordt vastgesteld, is namelijk ouder dan 74 jaar.

Je kunt de test doen via je huisarts of apotheek. In het laatste geval haal je zelf een test in huis. De prijs van een Fec-o-test, Mytest of Veroval varieert tussen de 15 en 18 euro. Een klein bedrag als het over je gezondheid gaat!

Wat kun je doen om darmkanker te vermijden?

Darmkanker valt helaas niet helemaal te vermijden, maar er zijn wel enkele dingen die je kunt doen om het risico te verkleinen.

 • Vermijd overgewicht.
 • Drink niet te veel alcohol.
 • Stop met roken.
 • Beweeg voldoende.
 • Eet gevarieerd en zet voldoende vezelrijke voeding op het menu.

Is het erfelijk?

Moet je je zorgen maken als een dicht familielid te maken kreeg met darmkanker? Niet meteen. Zo’n 20 procent van de gevallen van darmkanker is familiaal of erfelijk. De grote meerderheid is dus ‘sporadisch’ en heeft geen erfelijk karakter, waardoor het nog steeds van levensbelang blijft om je te laten testen.

Wist je dat …

Het blauwe lintje symbool staat voor de strijd tegen darmkanker, net zoals het roze lintje voor borstkanker staat? Helaas weten maar weinig mensen dit, terwijl er evenveel gevallen van darmkanker zijn in vergelijking met borstkanker. De maand maart werd daarom uitgeroepen tot de internationale maand voor de strijd tegen darmkanker.

Preventie tegen darmkanker

Maagdarmspecialist dr. Luc Colemont maakt er zijn persoonlijke missie van om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de gevaren van darmkanker. Hij richtte vzw Stop Darmkanker op en geeft regelmatig boeiende lezingen. Er zijn heel wat manieren om je te engageren in het initiatief en zo mogelijk mee levens te redden:

Meer informatie vind je op stopdarmkanker.be.

Bron: Stop Darmkanker – Beeld: Getty Images

Meer interessante artikels over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)