Wat zijn nierstenen en hoe voorkom je ze?

Wat zijn nierstenen en hoe voorkom je ze?
Getty Images

Wie ooit nierstenen heeft gehad, weet dat het een extreem pijnlijke ervaring kan zijn. Nochtans kun je ze op een vrij eenvoudige manier vermijden.

Wat zijn nierstenen?

Bijna iedereen maakt ter hoogte van de nier wat gruis aan. Die kleine urinekristallen kun je echter zonder problemen uitplassen. Dat is anders wanneer die kristallen gaan samen klonteren en zo nierstenen worden. Wanneer die uitgewaterd worden, kan dat pijnlijk zijn.

Zit je met steentjes van enkele millimeters groot, dan kun je ze op een pijnlijke manier voelen zakken richting blaas: de pijn begint in de nieren achter in de rug, dan zakt de pijn naar je lenden en vervolgens naar je geslachtsorganen tot ze in de blaas belanden, waar ze even pijnloos zijn. Tot ze bij het plassen door de plasbuis moeten, en dat kan bijzonder pijnlijk aanvoelen. Er kan dan – door de beschadiging van de wand van de plasbuis – bloed bij de urine zitten doordat de scherpe kanten van de steentjes de urinewegen beschadigen.

Kunnen nierstenen schadelijk zijn?

Ze kunnen de urinewegen beschadigen en in zeldzame gevallen verstoppen ze de urinewegen. Soms blijven de steentjes ter hoogte van de uitgang van de nier zitten en groeien ze uit tot centimeters dikke stenen die niet meer uitgeplast kunnen worden. Ze moeten dan door een uroloog mechanisch verbrijzeld worden.

Wat kun je preventief doen?

Door veel water te drinken, 1,5 à 2 liter per dag, vermijd je dat het gruis kan kristalliseren tot niersteentjes. Kreeg je al eerder nierstenen, dan ben je gevoeliger voor herval, omdat er ook een erfelijke factor speelt. Drink in dat geval extra veel water, zeker bij warm weer, koorts en inspanningen. Eventueel ook ‘s nachts een glaasje water kan dan geen kwaad.

Kies voor vezelrijke voeding, let op met zout en beperk het eten van vis en vlees, omdat vis en vlees de aanmaak van urinezuur bevorderen.

Ook magnesium kan preventief werken tegen nierstenen.

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)