Deze onverwachte reden zorgt ervoor dat je sneller aankomt in de winter

Door Jolien Thieleman

Speculaas, chocomelk en andere zoetigheden zijn héérlijk in de winter. Een extra kilootje is dan ook meer dan oké! Maar wist je dat al dat lekkers niet de enige reden is waarom je sneller kunt aankomen?

Zonlicht

Volgens wetenschappers van de Canadese University of Alberta heeft het gebrek aan zonlicht in de winter een invloed op je gewicht. De vetcellen die zich net onder je huid bevinden, krimpen namelijk wanneer ze in aanraking komen met zonlicht. En dat zorgt er dus voor dat je in de winter sneller kunt aankomen.

Winterkilo’s

Peter Light, wetenschapper en auteur van de studie achter dit gegeven, geeft een woordje uitleg: “Als de blauwe golflengten van de zon – het licht dat met het blote oog waarneembaar is – door de huid dringen, worden de vetcellen vlak onder de huid bereikt. Hierdoor wordt er minder vet opgeslagen. Draai je dit gegeven om, dan kun je stellen dat een overwegend donker en koud klimaat bijdraagt aan de zogeheten winterkilo’s. De blauwe golflengten bereiken de onderhuidse vetcellen niet en er kan in deze periode dus meer vet worden opgeslagen.”

Frisse winterwandeling

Het ligt dus niet alleen aan jou dat je makkelijker kunt bijkomen in de winter, maar weet wel dat je die extra kilootjes kunt beperken. De feestperiode is namelijk niet lief voor je lijn, waardoor het zeker geen kwaad kan om regelmatig de beentjes te strekken tijdens een frisse winterwandeling, bijvoorbeeld. Gezond én gezellig!

Bron: Margriet.nl – Beeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content