‘Ik voel me dik’: waarom het vaak tussen de oren zit!

'Ik voel me dik': waarom het vaak tussen de oren zit!

De feestdagen staan vaak garant voor een overdaad. Een overdaad aan alcohol, hapjes én kroketjes. Het resultaat? Een broek die wat harder spant dan normaal, of ja, toch harder lijkt te spannen…

Want voel jij je ‘dikker’ dan anders? Wel, dat heeft – meestal – weinig te maken met je lichaamsgewicht, en alles met je zelfbeeld!

Negatief zelfbeeld

Voelde je je eerder nog kiplekker in dat kleedje, maar vind je je de dag erop wat zwaarder lijken? Dat je tijdens de feestdagen een beetje kunt aankomen, las je hier al. Maar dit gevoel ontstaat niet enkel tijdens de feestdagen en heeft niet zozeer te maken met je eigenlijke gewicht! Je negatieve zelfbeeld ligt aan de basis van dit gevoel.

Hoe jij je lichaam ziet

Die extra kilootjes zitten dus hoogstwaarschijnlijk tussen de oren. Het is de manier waarop jij je lichaam op dat moment ziet. Om dit gevoel terug te dringen, is het belangrijk dat je eerst even bij dat besef stilstaat!

Probeer een positiever zelfbeeld te vergaren door:

  • negatieve gedachten over je lichaam niet toe te staan,
  • je te concentreren op wat je wél mooi vindt aan je lichaam.

Door je te fixeren op de positieve zaken, zal ook je zelfbeeld weer de juiste kant opgaan!

Maatschappelijke druk

Volgens Bryan Karazsia, assistent psychologie aan de College of Wooster, zorgen psychologische karakteristieken er ook voor dat je je zelf ‘dik’ kunt voelen. Je kunt namelijk andermans ideeën overnemen: “De media duwt het idee dat een vrouw slank moet zijn en een man gespierd haast door onze strot”, legt hij uit. “Als je het daarmee eens bent, is dat vaak een teken dat je het voorbeeld van de maatschappij geaccepteerd hebt en tegen jezelf zegt dat dit is hoe je eruit moet zien.”

Toch je gewicht?

Maar soms kan dat gevoel wel degelijk veroorzaakt worden door je lichaam zelf. Er zijn dagen waarop we ons meer opgeblazen voelen, bijvoorbeeld.

Bron: HLN.be. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)