vegetarisch broodbeleg

Is vegetarisch broodbeleg gezonder dan vleeswaren?

Door Celine Werner

Ben je geen vleeseter en opteer je daarom voor vegetarisch broodbeleg? Of kies je resoluut voor dit alternatief omdat je denkt dat het beter voor je is? 

Maar is het eigenlijk wel gezonder? Jij vraagt, wij antwoorden!

Niet meer dan 1x per week

Deze vleeswaren eet je best maar eenmaal per week omdat ze vaak té vet en té zout zijn:

  • rauwe ham
  • salami
  • runderrookvlees
  • bacon
  • kipfilet
  • boterhamworst
  • kalkoenfilet
  • knakworst

Bewerkt vlees, waar ook vleeswaren toe behoren, wordt trouwens in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Daarnaast heb je ook een verhoogd risico op darmkanker als je vaak vleeswaren consumeert. Hoe dat komt, is niet bekend, maar de kans is groot dat het te maken heeft met het verwerkingsproces dat ze ondergaan.

Vegetariër of veganist? Hier moet je op letten

Vegetariërs of veganisten letten er best op dat ze voldoende vitamine B12 en voldoende eiwitten binnenkrijgen. Het voordeel aan vegetarisch broodbeleg is wel dat het meer vezels bevat dan de niet-vegetarische varianten.

Evenwichtige voeding

Als je evenwichtig wilt eten en geen overtuigd vegetariër bent, is het cruciaal dat je voldoende afwisselt tussen dit soort broodbeleg én beleg met vis of vlees. In het laatste geval kun je beter voor vers vlees kiezen.

Bronnen: ad.nl & voedingscentrum.nl

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."