Dikketruiendag is ook goed voor je lijn, en dit is waarom

Door Jolien Thieleman

Doe je ook mee aan Dikketruiendag en heb je vandaag je dikste, warmste sweater aangetrokken? Dan hebben we goed nieuws, want de verwarming een graadje lager zetten is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je lijn!

Bruine vetcellen

De reden waarom? Af en toe kippenvel hebben zou ervoor kunnen zorgen dat je afvalt. Dat bewijst een onderzoek aan de Universiteit van Stockholm. Als je bibbert, zet je lichaam zogenaamde witte vetcellen om in bruine exemplaren die energie verbranden en zo hitte produceren om je lichaam warm te houden. Dit proces verbrandt ook calorieën die je opneemt doorheen de dag. Wie het altijd warm heeft, zal minder bruine vetcellen hebben, minder energie verbruiken en dus ook minder calorieën verbranden.

“Hoeveel je kunt afvallen, hangt af van persoon tot persoon, maar zo lang je niet extra veel gaat eten om de energieverbranding te compenseren, zal je wat gewicht verliezen“, zegt Barbara Cannon, professor in de biomedische wetenschappen.

Welke temperatuur is dan ideaal?

Om meer bruine vetcellen aan te maken, mag je het lichtjes fris hebben, maar natuurlijk ook niet bevriezen. De thermostaat tot zo’n 18 graden draaien voor ongeveer twee uur per dag is zeker genoeg, want het is ook niet gezond voor de spieren om de hele dag te bibberen.

Kanttekening

Is het te mooi om waar te zijn? Een beetje wel, want van zo gauw je de verwarming weer op een normale temperatuur zet, worden de bruine vetcellen weer afgebroken. Het effect is dus jammer genoeg niet blijvend, maar in de tijd dat je het fris hebt, kun je wel degelijk een beetje afvallen. Het kan dus zeker geen kwaad om af en toe eens een extra Dikketruiendag in te lassen. Het komt je lijn én je portemonnee ten goede!

Bron: Het Laatste Nieuws

Lees meer:

Partner Content