Eet jij amandelen ook al je hele leven verkeerd?

Door Rani Merckx

Het is een trouwe vennoot tegen die kleine honger, de amandelnoot. Een gezond tussendoortje dat je zo uit het zakje grist, en je vlot naar de volgende maaltijd loodst. Maar wist je dat amandelen, net zoals rijst en pasta, een specifieke bereidingswijze hebben?

Amandelen houden je op de been

Houd jij je gezonde levensstijl ook vol tot drie uur ‘s middags, om dan met een knorrende maag en zoete goesting richting snoepautomaat te rennen? Noten, met name amandelen, zijn perfecte tussendoortjes die niet alleen supergezond zijn, maar die je ook een verzadigd gevoel geven. Amandelnoten zijn rijk aan omega 3-vetzuren, eiwitten, magnesium en tal van antioxidanten. Om deze voedingsstoffen optimaal te laten werken, moet je wel eerst het volgende doen:

Weken in water

Laat de amandelnoten best 8 tot 12 uur weken in water. Rauwe noten bevatten namelijk enzymremmers, en tijdens dit weekproces vagen deze remmers weg. Zo neemt je lichaam de enzymen in de noten beter op. Daarnaast komen er ook voedzame eiwitten vrij en kun je de noten makkelijker verteren. Let wel op: dit geldt enkel voor ongebrande en ongezouten, rauwe noten.

Zo week je amandelnoten:

  1. Vul een bokaal met water (met voorkeur gefilterd) en voeg je noten toe. Gebruik minstens dubbel zoveel water als noten.
  2. Sluit de bokaal en laat een nacht staan. De meeste noten week je best 8 tot 12 uur. Hoe zachter de noot, hoe korter de weektijd.
  3. Giet de volgende ochtend het water af en laat je noten volledig opdrogen in een keukenhanddoek.
  4. Je kunt er dagenlang van genieten in de koelkast (en aan peuzelen!).

Bron: Libelle.nl, Terrafemina en PureWow. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Partner Content