Getty Images

Dit effect heeft lopen op je mentale gezondheid

Door Jolien Thieleman

Een toertje lopen doet méér dan alleen goeds voor je lijf. Zo blijkt het ook een uitstekend middeltje te zijn om je gelukkiger, energieker en minder gestresseerd te voelen. En er zijn nog meer voordelen!

De voordelen van lopen op je mentale gezondheid

1. Lopen = geluksgevoel

Joggen levert je naast fysieke ook heel wat mentale voordelen op. Want tijdens het sporten komen er stofjes als serotonine en endorfine vrij in je hersenen, die voor een opperbeste stemming en een algemeen geluksgevoel zorgen. Vooral duursporten zoals lopen (maar ook fietsen, zwemmen of andere vormen van cardiotraining) zorgen voor een hoge aanmaak van serotonine.

2. Minder stress

Terwijl serotonine en endorfines door je lichaam razen tijdens het sporten, verlaagt het hormoon cortisol. Dat wordt ook wel het stresshormoon genoemd en zorgt ervoor dat je lichaam snel kan handelen in stressvolle situaties. Stapelt het hormoon zich op in je lichaam? Dan kun je last krijgen van een verzwakt immuunsysteem, grotere eetlust (meer zin in koolhydraten), rusteloosheid, hoofdpijn en weinig energie. Trek je sportschoenen dus regelmatig aan om het cortisolniveau te doen dalen – het doet je mentale én fysieke gezondheid goed!

3. Meer doorzettingsvermogen

Lopen traint je lichaam, maar ook je brein. Tijdens een loopsessie ervaar je dat je méér kunt dan je vooraf misschien dacht, en dat je focus verhoogt om zo hindernissen en vermoeidheid te overwinnen. Dat doorzettingsvermogen kan zich doortrekken in je privé- of werkleven, om zo op bepaalde vlakken minder snel op te geven.

4. Minder kans op depressie

Een grootschalig Braziliaans onderzoek wees uit dat regelmatig lopen helpt tegen depressies. Er werden drie studies geanalyseerd om mentale gezondheid in combinatie met fysieke inspanningen te bestuderen. Het resultaat: personen met een slechte conditie hadden een verhoogd risico (maar liefst 75%) op depressies.

5. Meer energie

Méér energie na het sporten? Het is geen fabeltje. De endorfines die vrijkomen, zorgen ervoor dat je tot vier uur na het bewegen minder pijn en vermoeidheid voelt. Het hormoon bewijst zo z’n dienst: je kunt het sporten langer volhouden en je voelt de legendarische runner’s high, die hardlopen zelfs een beetje verslavend maakt.

6. Een positiever zelfbeeld

Weer een succesvolle training afgewerkt? Dat heb je enkel en alleen aan jezelf te danken! Of je nu sport om een gezond gewicht te behouden, om meer conditie te krijgen of puur omdat je het graag doet: bewegen zorgt voor een positiever zelfbeeld en een onoverwinnelijk gevoel. Een loopje kan dus wonderen doen.

Bron: Sport.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content