Sad woman celebrating her birthday, sitting on bed under blanket

Flairs Grote Geluksenquête: jonge vrouwen voelen zich steeds vaker eenzaam

Het weekblad Flair nam onlangs een enquête af bij bijna 2000 jonge vrouwen tussen 20 en 30 jaar over hun mentale gezondheid. Een opvallend resultaat: meer dan de helft van hen voelt zich vaak eenzaam. 

Kwaal van deze tijd

Eenzaamheid voel je wanneer je niet tevreden bent over je sociale relaties. Dat kan gaan over het aantal vriendschappen die je hebt, maar ook over de kwaliteit ervan. Veel jongvolwassenen kennen heel veel mensen maar missen diepgang en het gevoel terecht te kunnen bij iemand die voor 100% naar hen luistert. Hoe komt dat?

Niet altijd #happy

Het is natuurlijk mooi dat je door de technologie van vandaag aansluiting kunt vinden met vrienden van over de hele wereld, maar jongvolwassenen zouden virtueel contact te vaak zien als vervanging voor contact in de echte wereld.

Facebook, Instagram en Snapchat zijn entertainende platformen maar zorgen ook voor minder ‘echte’ vriendschappen dan vroeger. Op die manier vormen ze een van de redenen waarom jongvolwassenen zich eenzaam kunnen voelen. Het gaat zelfs zo ver dat het voor velen moeilijker wordt zich te concentreren op een diepgaand gesprek omdat hun smartphone naast hen ligt.

Een ander opvallend resultaat uit Flairs vragenlijst is hieraan gelinkt: ruim 8 op de 10 vrouwen zeggen dat ze hun geluk niet kunnen meten via hun populariteit op sociale media.

Alles op een rijtje?

Ook de moderne, steeds sneller evoluerende maatschappij gaat niet vrijuit. Tegen hun dertigste maken veel mensen de balans op: ‘wat heb ik al bereikt’? Tegenwoordig moet je heel wat vinkjes zetten om te voldoen aan een zogenaamd perfect lijstje: een goede baan, een toffe relatie, een druk sociaal leven, eventueel ook al enkele kinderen. Ook dat drijft tot eenzaamheid, want als je niet beantwoordt aan de huidige normen, zou je je al gauw buitengesloten kunnen voelen.

Vlaams minister van Eenzaamheid

Eenzaamheid kan depressies, angststoornissen en burn-outs teweegbrengen en is dus echt iets om serieus te nemen. Daarom pleiten de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld in een gezamenlijke resolutie voor een betere aanpak van eenzaamheid in Vlaanderen.

Ze opteren zelfs om de minister van Welzijn ook coördinerend minister van Eenzaamheid te maken. Die minister zou ervoor moet zorgen dat de strijd tegen eenzaamheid op de agenda’s van alle beleidsdomeinen komt.

Er zou in de toekomst ook een campagne komen om het taboe rond eenzaamheid en sociaal isolement te doorbreken.

Lees alle andere interessante resultaten van Flairs Grote Geluksenquête deze week in Flair. 

 

Bron: Flair, Medium, EOS. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content