gekookt of gebakken eitje
Getty Images

Een gekookt of gebakken eitje: wat is nu eigenlijk gezonder?

Door Celine Werner

Toegegeven, er bestaan heel wat fabels over eieren, dus het is logisch dat je het allemaal wat onduidelijk vindt. Hoeveel mag je er nu eigenlijk eten? Zijn eitjes nu écht zo slecht voor de cholesterol? En wat is eigenlijk gezonder: een gekookt of een gebakken eitje? 

Iedere dag een ei eten slecht voor de gezondheid?

Eieren horen zeker thuis binnen een gezond voedingspatroon, aangezien ze vitamines en mineralen bevatten. Een ei is bijvoorbeeld rijk aan vitamine B12 en D, fosfor en seleen. Daarnaast vormen ze ook een bron van vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, ijzer en zink.

Maar let op: eieren bevatten ook cholesterol, en een te hoge cholesterol kan dan weer de kans op hart-en vaatziektes vergroten. Daarnaast kan het ook de ontwikkeling van diabetes type 2 een beetje verhogen.

Wat als je toch dagelijks een eitje wilt eten?

Eieren bevatten dus inderdaad cholesterol, maar zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt, en weinig andere producten met verzadigde vetten eet, hoef je zeker niet aan de alarmbel te trekken.

Het advies luidt: probeer twee tot drie eieren per week te eten en ze af te wisselen met vlees, vis, kaas, melk en vleesvervangers. Kun je je dagelijks eitje toch niet missen? Dan is het belangrijk om te minderen met andere voedingsmiddelen waarin ook veel cholesterol aanwezig is, zoals boter en vette vleeswaren.

Een donkergele dooier is gezonder dan lichtgeel eiwit?

De kleur van een eitje zegt trouwens niets, maar dan ook niets over de gezondheidswaarde. Ze vertelt je wél of een kip veel maïs of worteltjes heeft gegeten, maar dat is dan ook alles.

Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei?

Er zit inderdaad een verschil in, door de bereidingswijze en het vet dat je gebruikt om te bakken.

Of je beter een gekookt of gebakken eitje kunt eten? Het voedingscentrum raadt aan om na te gaan wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet dan een gekookt ei, dus daar moet je zeker rekening mee houden.

Bron: margriet.nl 

Ook goed om weten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."