Stuffed rabbit on top of pregnant woman's belly --- Image by © Heide Benser/Corbis

Gezond zwanger worden: zo doe je dat!

Door De Redactie

Ben jij een jonge mama of heb je een kinderwens? Libelle-diëtiste Annelies legt uit hoe je gezond zwanger wordt en je gewicht onder controle houdt.

Hoeveel is te veel?

“Een gezonde gewichtstoename tijdens een zwangerschap ligt tussen 10 en 15 kilo. Doorgaans komen vrouwen die starten met een hoger gewicht minder bij dan vrouwen die starten met een lager gewicht. Maar hoeveel er precies bijkomt, heb je niet helemaal onder controle: ieder lichaam reageert anders op de veranderingen van een zwangerschap. Blijf in elk geval normaal eten. ‘Eten voor twee’ is een fabeltje! Eet wél twee keer zo gezond. In werkelijkheid ligt je caloriebehoefte per dag tijdens een zwangerschap niet hoger dan anders. Enkel tijdens het laatste trimester heb je zo’n 200 kcal meer nodig, en dat komt al overeen met 1 volkoren boterham met kaas.”

Hoe ga je om met de typische ‘goestingskes’ tijdens een zwangerschap?

“Door hormonale schommelingen of omdat je lichaam op dat moment nood heeft aan bepaalde vitaminen en mineralen kun je tijdens een zwangerschap inderdaad erg snakken naar bepaalde voedingsmiddelen. Sommige vrouwen hebben meer last van die ‘goestingskes’ dan andere. En als je snakt naar rauwe groenten is dat natuurlijk een stuk makkelijker dan wanneer je je op koekjes of chocolade wilt storten. Probeer in ieder geval tóch gezonde keuzes te maken. Eén eetbui is geen ramp, als je daarbuiten maar goed oplet.”

Een zwangerschap is voor veel vrouwen een breekpunt in hun gewicht. Hoe komt dat?

“Je lichaam krijgt heel wat te verduren tijdens een zwangerschap én verandert ook helemaal. Hormonale veranderingen kunnen nog jarenlang invloed hebben op je gewicht, je verbranding kan een stuk vertragen, de vertering is anders geworden. Of je krijgt darmproblemen doordat je organen helemaal anders zijn gaan liggen tijdens de groei van de baby. Ook stress en slaaptekort met een jong kindje in huis kunnen hun weerslag hebben op je eetpatroon. Slaap is bedoeld om je hormonen weer op hun normale niveau te brengen. Worden je nachten onderbroken, dan geraken bepaalde hormonen helemaal uit evenwicht en dat kan overdag bijvoorbeeld meer zin geven in zoetigheid.”

Hoe pak je het dan aan eens de baby geboren is?

“Laat je lichaam eerst tot rust komen en gun het de tijdom te normaliseren. Je lichaam heeft een heleboel voedingsstoffen meegegeven aan de baby en het is belangrijk om die vitaminen en mineralen aan te vullen. Lichamelijke en omgevingsfactoren kunnen het moeilijker maken om een gezond eetpatroon aan te houden, maar dat mag geen excuus zijn. De beslissing om iets ongezonds in je mond te stoppen, ligt nog steeds bij jezelf. Maak dus verstandige keuzes en probeer uiteindelijk terug te gaan naar het gewicht dat je had vóór je zwangerschap, ook als je nog een keer zwanger wilt worden. Zo vermijd je dat je aan het einde van de rit met een heleboel overtollige kilo’s blijft zitten die je nog maar moeilijk kwijtraakt.”

Als je toch naar de chocolade grijpt, kies dan de juiste chocolade! Diëtiste Annelies verklapt welke chocolade het best is voor je gezondheid. 

Partner Content