Goeie vraag: helpt thee met honing echt tegen een verkoudheid?

Goeie vraag: helpt thee met honing echt tegen een verkoudheid?
iStock

Naast heel wat gezelligheid brengt het najaar jammer genoeg ook wat kwaaltjes met zich mee. Een vervelende verkoudheid is daar eentje van, waardoor je naar verluidt best veel thee met honing kunt drinken. Helpt het echt, of is het maar een fabeltje?

Bacteriebestrijder

Goed nieuws, want thee met honing helpt wel degelijk om sneller van een verkoudheid af te komen en de symptomen te verzachten! De verklaring daarvoor is heel eenvoudig: bijen beschermen hun bijenkast en voeding met proteïnen die een antibacteriële functie hebben. En die proteïnen komen dus ook in je honing terecht.

Daarnaast is het ontzettend rijk aan probiotica, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Honing bevat veel vitamines zoals vitamine A, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, biotine, rutine en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, ijzer, koper, jodium en zink. Die komen je gezondheid ten goede.

Sneller genezen

Bovendien is de zoete lekkernij waterarm. Het bezit slechts 2 procent water en zoekt daarom meteen naar vocht wanneer het in je lichaam terechtkomt. Honing neemt de bacteriën op, waardoor ze afsterven en je sneller kunt genezen. Honing bezit namelijk een pH-waarde van 4, terwijl bacteriën een waarde van 7 nodig hebben om te kunnen overleven.

Verzachtend effect

Honing kan ook je hoestbuien verminderen en je keel verzachten. Waarom precies, is nog niet helemaal duidelijk, maar het zou te maken kunnen hebben met de structuur. Honing is dik en zacht, waardoor het je geïrriteerde keel kan kalmeren.

Welk type honing?

Om van alle voordelen die honing biedt te profiteren, is het uiteraard belangrijk dat je voor de juiste kwaliteit kiest. Kies bij voorkeur voor een rauwe honing van biologische afkomst: die werd tijdens het verwerkingsproces minder verhit, waardoor alle voedingsstoffen en werkzame bestanddelen bewaard bleven. Je vindt zo’n honing in de supermarkt, maar ga gerust ook eens langs bij een imker in de buurt. Zo koop je zuivere honing én steun je de lokale ambacht.

Nog een aantal tips

  • Laat je kopje thee altijd eerst even afkoelen vooraleer je er honing inlepelt. Zo profiteer je ten volle van de goede eigenschappen ervan.
  • Voeg eventueel nog wat vers citroensap toe, en ook gember is een echte krachtpatser die lekker is in je najaarsthee.
  • Let wel op: in honing zitten erg veel suikers, glucose en fructose, dus overdrijf niet. Twee theelepels per dag is voldoende.
  • Neem rustig de tijd om van je thee te genieten: door te rusten en jezelf goed te verzorgen, zul je er snel weer bovenop zijn. Als je verkoudheid of hoest blijft aanhouden, neem je wel best even contact op met een arts.

Bron: A.Vogel

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)