Goeie vraag: “Ik heb last van een koortslip. Mag ik dan mensen een kus geven?”

Goeie vraag: “Ik heb last van een koortslip. Mag ik dan mensen een kus geven?”

Koortsblaasjes zijn best vervelend. Hou deze tips zeker in je achterhoofd om komaf te maken met dit pijnlijke kwaaltje. En hoe zit het nu met kussen?

Dit zegt de dokter:

Dokter Eyckman: “Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen, maar kan ook op andere plekken ontstaan, zoals op de neus. Ze wordt veroorzaakt door het veelvoorkomende herpes simplex virus of HSV. Als je ermee besmet raakt, is het levenslang in je lichaam aanwezig. HSV is erg besmettelijk en wordt overgedragen via rechtstreeks huid- of slijmvliescontact, dus via kussen en seksueel contact. Ook via voorwerpen kun je het virus doorgeven, dus hou wanneer je koortsuitslag hebt al je eet- en drinkgerief strikt voor jezelf. Vermijd kussen dus zeker tot je genezen bent.

Tips for the lips

Vervang je tandenborstel

Daarop kunnen namelijk sporen van het virus achterblijven. Wanneer de wonde helemaal genezen is, koop je dus het best een nieuwe tandenborstel!

Smeren maar

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zinkzalf werkt preventief. Ze bestrijdt het virus niet, maar voorkomt blaasjes. Heb je toch een koortsblaasje, dan kun je een antivirusmiddel gebruiken. Dat remt de groei van een koortsblaas af.

Genezen kost tijd

Laat je koortsblaasje vanzelf genezen. Na gemiddeld zeven à tien dagen verdwijnt het. In die tijd let je best wel op je hygiëne. Was je handen altijd nadat je het blaasje hebt aangeraakt en laat niemand van je kop of glas drinken.

Ook interessant

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)