Dit zijn dé 10 belangrijkste signalen voor hartproblemen bij vrouwen

Door Celine Werner

Onderzoek toont aan dat vrouwen van 35 jaar en ouder vaker dan mannen vage klachten hebben die mogelijk wijzen op hartproblemen. Toch stappen vrouwen relatief minder snel naar de huisarts. Daarom geven wij jou dé 10 belangrijkste signalen voor hartproblemen, zodat je sneller aan de alarmbel kunt trekken. 

Vroeg detecteren= belangrijk

Het is van groot belang dat hartaandoeningen bij vrouwen beter én in een vroegere fase opgespoord kunnen worden. Dat vraagt om meer bewustzijn en alertheid voor klachten en risicofactoren.

Minder goed zichtbaar dan bij mannen

Bepaalde hart- en vaatziekten ontwikkelen zich bij vrouwen op een andere manier dan bij mannen. En daarom zijn ze net moeilijk te herkennen, zelfs door dokters. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen vaker dan mannen aandoeningen aan de kleinste bloedvaten in het hart hebben: deze voorzien het overgrote deel van het hartweefsel van zuurstof, en zijn dus uitermate cruciaal voor de goede werking van het hart.

Nood aan andere tests voor vrouwen

Tot nu toe zijn er heel wat technieken en behandelingen die vooral gericht zijn op de kransslagaders. Maar ondertussen weten we dat hartproblemen bij vrouwen zich anders kunnen ontwikkelen. Daarom is er nood aan andere tests en scans die bijvoorbeeld dergelijke aandoeningen in de kleinste bloedvaten kunnen vaststellen.

Hartproblemen: de belangrijkste signalen bij vrouwen

Hartklachten kunnen bij dames atypisch en vager zijn dan bij mannen. Zo kunnen bijvoorbeeld de ongemakken van een hartinfarct bij de vrouw verward worden met stress of de overgang:

  • Pijn of druk op de borst en pijn tussen de schouders na inspanning
  • Hartkloppingen
  • Extreme vermoeidheid
  • Uitstralende pijn naar een of beide bovenarmen
  • Pijn in de borst
  • Transpireren, misselijkheid en duizeligheid
  • Pijn, tintelingen in de kaken of de linkerarm bij inspanning
  • Kortademigheid en een snelle ademhaling
  • Pijn, druk op de borst bij inspanning
  • Pijn, druk in de maagstreek

Ga dus goed na of je soms last hebt van deze symptomen. Bij twijfel breng je best een bezoekje aan de dokter!

Week van het hart!

Van 23 tot 29 september 2019 organiseert de Belgische Cardiologische Liga de Week van het Hart, een nationale sensibiliseringsactie rond preventie van hart- en vaatziekten bij het grote publiek. Tijdens deze belangrijke week gaan in heel België verschillende sensibiliseringsacties door in de hartrevalidatiecentra. Om meer te weten over de geplande activiteiten, surf naar www.liguecardioliga.be.

Deze 40ste editie staat in het teken van de gevaren van suiker voor ons hart. De campagne richt zich tot jongvolwassenen en focust op de motivatie om zorg te dragen voor je hart en bloedvaten. De focus daarbij ligt vooral op een vermindering van de suikerconsumptie.

Bronnen: libelle.nl & gezondheid.be – Beeld: istockphoto.com

Nog meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content