“Heb ik door de menopauze een andere geur gekregen?”

"Heb ik door de menopauze een andere geur gekregen?"

Zit je middenin je menopauze? Dan heb je misschien wel gemerkt dat je vrij veel afscheiding hebt, en dat de vagina anders ruikt dan voordien. Er zijn wel een paar manieren om ze schoon te houden en die specifieke geur te vermijden.

Net zoals je adem en huid een geur heeft, heeft ook jouw vagina haar eigen odeur. Geen nood als ze wat zurig ruikt, want dat hoort eigenlijk zo te zijn. Dit komt door het zelfreinigend vermogen van het vrouwelijke geslacht. Daar zorgt de lactobacillusbacterie voor die in de vagina zit. Deze bacterie zet de suikers die opgeslagen zitten in alle cellen om in melkzuur. Dat maakt de PH-waarde in je vagina laag, en dus ook de kans op infecties miniem.

Zo was je je vagina

Gebruik geen washandje, maar je handen met wat PH-neutrale zeep, en was enkel de buitenkant van het geslachtsdeel, niet de binnenkant. Zo nu en dan een vaginale douche mag wel, maar is eigenlijk niet noodzakelijk. Let op: doe dit zeker niet te vaak, want dit kan de PH-waarde aantasten. Het advies is om katoenen slipjes te dragen om broeien te voorkomen, maar er is geen bewijs dat dit de kans op bijvoorbeeld schimmelinfecties zou verkleinen.

Menopauze: welke soort afscheiding is normaal?

Jouw leeftijd en je cyclus zal bepalen wat normaal is qua afscheiding:

Nog niet in de menopauze en slik je geen pil?

Dan bestaat de afscheiding uit: slijm uit de baarmoeder(hals) en vocht dat door de schedewand lekt. In de loop van de cyclus verandert de afscheiding.

In de eerste week is deze dik en troebel omdat het de baarmoeder afsluit voor zaadcellen en bacteriën. Tijdens de tweede week (voor de eisprong) wordt het dan weer helderder en dunner, en hier kunnen zaadcellen doorheen. Rondom de eisprong is het soms zelfs waterdun. Pas daarna wordt het droger en wit-korrelig omdat de baarmoeder weer wordt afgesloten voor zaadcellen.

Gebruik je de pil?

Dan is de afscheiding de hele periode een beetje taaier. Na de overgang hebben vrouwen doorgaans minder afscheiding doordat ze een drogere vagina hebben. Er zijn dus heel veel soorten ‘normaal’.

Trek op tijd aan de alarmbel!

Moet je voortdurend verbanden dragen omdat die afscheiding er echt uitloopt? Of heb je last van een hevig geurtje of jeuk? Dan is het sowieso aangewezen om naar de huisarts te trekken, want het kan dan zijn dat je van iets anders last hebt, zoals van een schimmeltje bijvoorbeeld.

Bron: margriet.nl

Interessant leesvoer voor en over vrouwen:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)