De menopauze is een volledig natuurlijk proces waar elke vrouw doorheen moet. Die periode bestaat uit drie fasen.
1. Perimenopauze
De fase waarin je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar verandert, heet de overgang of perimenopauze. Die begint rond je 40ste en gaat heel geleidelijk.
- De voorraad eicellen waarmee je bent geboren, daalt aanzienlijk;
- je menstruatiecyclus wordt onregelmatig: kortere, langere, hevigere of net lichtere bloedingen;
- je hormoonspiegel wordt flink uit balans gebracht;
- en omdat de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt, kun je last krijgen van overgangsklachten zoals slechter slapen, opvliegers, gewichtstoename, minder zin in seks en stemmingswisselingen.
2. Menopauze
Met de menopauze wordt specifiek de laatste menstruatie bedoeld. Als je één jaar niet meer hebt gemenstrueerd, kun je er dus van uitgaan dat je in de menopauze zit. Gemiddeld is dit rond 51 à 52 jaar.
- Je voorraad eicellen is volledig uitgeput;
- je bent niet langer vruchtbaar;
- en de hormonen oestrogeen en progesteron worden niet meer aangemaakt.
3. Postmenopauze
De postmenopauze is de periode na de menopauze. Na de hevige schommelingen in je hormoonhuishouding past je lichaam zich stilaan aan aan de nieuwe balans. En dat is goed nieuws voor je overgangsklachten, want die blazen dankzij de teruggekeerde rust in je hormonen weer de aftocht.
De meest voorkomende symptomen van de menopauze

Tijdens de overgang en menopauze gebeurt er heel wat in je lichaam. De verschillende fasen kunnen gepaard gaan met klachten die soms tijdelijk en mild zijn, maar net zo goed levenslang kunnen aanhouden. Hoe hevig de klachten zijn en in welke mate ze verdwijnen, hangt af van vrouw tot vrouw.
De meest voorkomende klachten van de overgang en menopauze zijn:
Hoe kunt je de klachten verzachten?
Naast hormoontherapie (hormonale substitutiebehandeling) en voorgeschreven medicatie zijn er heel wat manieren om de symptomen op een meer natuurlijke manier de baas te blijven:
- Eet gezond en gevarieerd. Zo maak je je lichaam weerbaar, vermijd je menopauzekilo’s en voel je je algemeen beter in je vel.
- Neem eventueel voedingssupplementen die je lichaam kunnen ondersteunen.
- Vermijd alcohol, cafeïne en sterk gekruide voeding.
- Stop met roken.
- Beweeg voldoende: elke dag minstens een halfuur. Een eindje wandelen, met de fiets gaan winkelen of onder de middag enkele baantjes gaan zwemmen levert tonnen positieve energie op en gaat menopauzeklachten tegen.
- Denk positief, want een goede mindset is cruciaal. Een levensstijl waarbij je beter omgaat met stress en sterker in eigen schoenen staat, komt je gezondheid én het tegengaan van de klachten ten goede. Beschouw de menopauze als het begin van een nieuwe levensfase.
- Denk iets meer aan jezelf. Zeg ‘ja’ tegen die extra kappersbeurt of verwennerij bij de schoonheidsspecialiste.
- Kom buiten. Ga op stap met vrienden en vriendinnen, doe leuke dingen met je partner en sla geen enkele gelegenheid af om plezier te maken.
- Zorg voor een goede nachtrust, al is dat niet altijd even evident, want nachtelijke opvliegers kunnen je parten spelen. Zorg daarom voor meer regelmaat in je slaapritme, met deze tips van de slaapdeskundige, bijvoorbeeld.
- Praat met je partner, ook over jullie seksleven. Vertel hoe je je voelt en maak bewuster (en meer) tijd voor elkaar.
Lijkt niets te helpen of heb je erg veel last van de klachten, aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand die je professioneel kan helpen en begeleiden, zoals je huisarts, gynaecoloog of menopauzeconsulente. Weet dat je er niet alleen voor staat in deze periode!
Bronnen: UZA, Gyn&Co – Beelden: Getty Images