Getty images

Helpt koffie na een slechte nacht?

Door Isabelle Ignoul

Geeeeeuw! Die slechte nacht kruipt in de kleren, maar gelukkig is er dan … koffie. Een bakje troost zo net na het wakker worden, kan deugd doen. Of toch niet? Want nieuw onderzoek toont nu aan dat je je vermoeide zelf toch beter geen cafeïneboost geeft.

Koffie na een slechte nacht: effect op bloedsuikerspiegel

Een (eenmalige) slechte nachtrust zal je stofwisseling niet acuut aantasten, maar een koffie drinken voor het ontbijt mogelijk wel, ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Cambridge.

De bevindingen suggereren dat het drinken van koffie na een slechte nachtrust je alert kan maken, maar dat je lichaam de suikers in je ontbijt slechter kan verdragen. In het experiment kregen de deelnemers een kop sterke zwarte koffie na een verstoorde nachtrust, gevolgd door een suikerhoudende drank. Het gevolg: een verstorende werking op de bloedsuikerspiegel.

“Het is daarom beter om te wachten tot na het ontbijt om koffie te drinken na een slechte nachtrust, in plaats van voor het ontbijt”, vertelt onderzoeker en co-auteur Harry Smith.

Koffie is niet ongezond

“Natuurlijk is het belangrijk om koffie met mate te drinken, net zoals dat met alles het geval is. Met die voorwaarde kan koffie zeker deel uitmaken van een gezonde, evenwichtige levensstijl”, voegt Smith toe. “Gematigd genieten van een bakje zwart goud wordt gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen, zoals een lager risico op hartziekten, bepaalde vormen van kanker en specifieke neurologische aandoeningen.”

Wist je dat koffie meer is dan alleen ‘zwart water’? Het bevat veel voedingsstoffen zoals riboflavine (vitamine B2) , pantotheenzuur (vitamine B5), kalium, magnesium en nicotinezuur. En het is daarnaast ook een bron van antioxidanten.

Bronnen: menshealth.com/businessinsider.com/cambridge.org

 

Meer over je gezondheid:

Partner Content