© Getty Images

Hoe weet je of je zonnecrème van vorig jaar nog goed is?

Door Jolien Thieleman

De zomer is in het land. Voldoende zonnecrème smeren is dus erg belangrijk om je huid en gezondheid te beschermen. Maar kun je die tube van vorig jaar eigenlijk nog veilig gebruiken?

Van de zon genieten? Beschermen!

Onbeschermd in de zon zitten is geen goed idee: schadelijke uv-stralen werken vroegtijdige huidveroudering (denk maar aan rimpels, pigmentvlekken en huidverslapping) in de hand en vergroten het risico op huidkanker.

Bescherm je huid daarom voldoende, al kom je maar een kwartier in de zon. Zoek de schaduw regelmatig op, ga onder een parasol zitten, draag een hoed met een brede rand en draag lichte kledij met lange mouwen, zeker als je in de volle zon zit. En smeer vooral voldoende zonnecrème.

UV-straling = de boosdoener

Of je verbrandt of niet, heeft niets te maken met hoe warm het buiten is, maar wel met de sterkte van de ultraviolette straling van de zon. Hoe sterker die is, hoe sneller je zult verbranden. Dat is de reden waarom ze in de zomer dikwijls waarschuwen voor de UV-index. Goed om te weten:

  • Uv A-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) zijn het hele jaar door aanwezig en kunnen doorheen wolken en glas dringen. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van huidkanker, vroegtijdige huidveroudering, pigmentstoornissen en zonneallergieën.
  • Uv B-stralen (met de ‘B’ van ‘burning’) vormen vijf procent van de uv-stralen die de aarde bereiken. Ze zorgen ervoor dat je huid verbrandt.

Is je zonnecrème van vorig jaar nog goed?

Vooraleer je je insmeert, check je best eerst de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème. Het aantal maanden dat hij goed blijft na opening, wordt aangegeven met een cijfer en de letter ‘M’ (van ‘maanden’). Is hij vervallen, dan kan de schadelijke UV-straling van de zon alsnog je huid aantasten, ondanks het insmeren. Dit komt door de opbouw van het product:

  • De UV-filters die erin zitten, breken na een tijdje af, waardoor de crème je huid minder goed zal beschermen.
  • Bovendien kunnen bacteriën je crème hebben aangetast, omdat je de dop met je vingers aanraakt.

Is je zonnecrème dus al langer dan de houdbaarheidsdatum open, dan gooi je ‘m best weg en schaf je een nieuwe tube aan.

Bewaren

Niet enkel de houdbaarheidsdatum is belangrijk, ook de manier waarop je je zonnecrème bewaart. Sluit het product altijd goed af en berg op in een ruimte op kamertemperatuur, en dus liever niet in het handschoenkastje van je auto of op het strand in de volle zon.

Als de crème in aanraking komt met hitte, neemt de werking van de beschermingsfilter af. Stop je zonnecrème daarom eventueel in een koelzakje met aluminium binnenin en hou het uit de zon. Zo warmt het product nooit extreem op.

Smeren kun je leren

Van plan om van de zon te genieten? Hou dan zeker deze zonnecrème-richtlijnen in het achterhoofd:

  • Hoe hoger de SPF op de tube, hoe meer bescherming de crème biedt. Heb je een lichte huid, kies dan altijd voor minstens factor 50. Goed om te weten: de factor tussen verschillende producten telt niet op, enkel de hoogste geldt. Een dagcrème met SPF 20 en een zonnecrème met SPF 30 geeft je dus geen SPF 50 als bescherming, maar een SPF 30.
  • Smeer je om de 2 uur in. Dat is erg belangrijk, want de werking van de crème is na 2 uur sterk verminderd. Ook na het zwemmen of zweten smeer je best opnieuw.
  • Gebruik voldoende zonnecrème: om de factor te halen die op het product aangegeven staat, moet je twee milligram zonnecrème per vierkante centimeter huid smeren. Dat komt overeen met een koffielepel voor je gezicht, vier eetlepels voor je armen en benen en twee eetlepels voor je romp.
  • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, vooral tijdens de middaguren (12 uur tot 16 uur).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content