
Vraag aan de diëtiste: wat is intuïtief eten?
Op sociale media worden we om de oren geslagen met allerlei voedingsadviezen. Diëtiste Sanne Mouha schept duidelijkheid. De vraag van vandaag: wat is intuïtief eten?
Intuïtief eten: dit zegt de diëtiste
“Dankzij sociale media krijgt intuïtief eten nu een boost, maar eigenlijk bestaat deze filosofie al sinds de jaren negentig. Twee Amerikaanse diëtistes ontwikkelden het concept als antigif tegen de toen heersende cultuur van crashdiëten. De ideeën zijn ook nu nog: verwijs voorgekauwde wel-en-niet-lijstjes naar de prullenbak en luister naar je lichaam. Kort gezegd: eet wanneer je honger hebt en stop wanneer je vol zit, zonder strikte eetregels, verboden voedingsmiddelen of schuldgevoelens.
Intuïtief eten draait rond zelfzorg en bewustwording en is, veeleer dan een dieet, een levensstijl die je aanmoedigt om een gezonde relatie op te bouwen met voeding en je lichaam. Gewichtsverlies kán, maar is niet het doel. Eigenlijk zou intuïtief eten voor iedereen het streefdoel moeten zijn. Al betekent dit niet dat het voor iedereen haalbaar is. Kamp je met emo-eten, een verstoord zelfbeeld of een laag zelfvertrouwen, dan is het zinvol om eerst dat aan te pakken en pas nadien aan je relatie met voeding te werken.”
Onze expert
Sanne Mouha heeft een diëtistenpraktijk in Berchem en is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ging dieetkunde studeren, omdat ze al haar hele leven gefascineerd is door de effecten van voeding op je lichaam. Ze schreef intussen vijf (kook)boeken, waarvan ‘Alles wat je moet weten over eten’ (uitg. Lannoo) haar recentste is. Sanne is een veelgevraagd voedingsexpert bij tv-programma’s zoals ‘Factcheckers’ en ‘De Tafel Van Gert’ en heeft een rubriek in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen over gezonde voeding?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!