via Shutterstock

Van maaltijden overslaan kom je bij!

Ben je ‘s ochtends te gehaast om te eten, heb je gewoon geen zin of wil je afvallen? Iedereen slaat weleens een maaltijd over. Kan geen kwaad, een paar calorieën minder eten, denk je? Fout! Van maaltijden overslaan kom je zelfs bij!

Uit onderzoek blijkt dat maaltijden overslaan heel wat ongezonder is dan we denken. Door een van de drie maaltijden te laten staan, gebeurt er heel wat in ons lichaam. En afvallen hoort helemaal niet in dat lijstje zoals veel mensen wél denken. Dit gebeurt er echt:

Je kunt je niet focussen

Je lichaam verwacht drie maaltijden per dag en is gewend aan je ritme. ‘s Middags zal je je maag horen grommen, omdat je lichaam weet dat het dan etenstijd is. Als je dan niets eet, daalt je bloedsuiker. Je hersenen werken op de suiker die in je bloed zit. Als die ontbreekt, zijn ze dus minder productief. Met als gevolg dat je je niet meer kunt focussen en logisch denken moeilijk wordt. Denk maar eens aan de gevolgen bij extreem diëten…

Je bent hangry

Als je honger hebt, ben je altijd meer prikkelbaar en een beetje chagrijnig. Er is zelfs een naam voor: hangry, een samentrekking van hungry (honger) en angry (boos). Dat gevoel is makkelijk te verklaren om dezelfde reden dan hierboven. Je humeur hangt ook samen met de hoeveelheid suiker die je inneemt. Als je vaak maaltijden overslaat, gaat je lichaam in een soort overlevingsmodus. Je zal je angstig en gestresseerd gaan voelen en allesbehalve gelukkig. Dus blijf vooral je zonnige zelf én blijf (gezond) eten.

Je komt bij

Hoe minder je eet, hoe meer je gaat eten. Gek, hé? Als je je lichaam eten ontzegt, wil het enkel maar meer. Dat wil zeggen dat als je een maaltijd overslaat en daarna eet, je je makkelijk zal overeten. Daardoor raakt op de duur je metabolisme verstoord en zal het alles dat je eet opslaan. Dat is een natuurlijke overlevingsreflex van ons lichaam. Als het na een tijd toch voedingsstoffen krijgt, wil het die allemaal opslaan, omdat het lichaam niet weet wanneer het weer iets zal krijgen. Die voedingsstoffen worden opgeslagen als vet en daar kom je dus van bij.

Je ziet er minder goed uit

Je voelt je niet alleen slecht, maar je ziet er ook minder gezond uit. Uit eten halen we alle vitaminen en mineralen die we nodig hebben. Door maaltijden over te slaan, krijg je een kleinere dosis binnen dan normaal en dat heeft zijn effect. Je huid zal minder glad zijn, je haar gaat minder glanzen, je haar en nagels worden minder sterk,… Alleen vitaminetabletjes zullen niet helpen, want ook proteïnen (die je uit voeding moet halen) zijn belangrijk. Dat zijn de bouwstenen van onze cellen en ons hele lichaam. Neem de fundamenten weg en heel de constructie valt uit elkaar.

Je krijgt last van constipatie

Van maaltijden overslaan kom je niet enkel bij, je raakt ook geconstipeerd. Door onregelmatig te eten, raakt heel je spijsvertering ontregeld. Op langere termijn zorgt dat voor spijverteringsproblemen. Je zal moeilijker naar het toilet kunnen gaan en je gaat je opgeblazen voelen. En dat wil je écht niet.

SAMEN SLANK: WE GAAN ERVOOR!

Doe jij al mee aan de Samen Slank-challenge? Meer bewegen, gezonder eten of in het algemeen fitter worden: samen worden we de beste versie van onszelf! Twee keer per week ontvang je de Samen Slank-nieuwsbrief en bovendien kun je voor nòg meer motivatie terecht in de Goed in je vel met Libelle-groep. Klik snel hier voor meer informatie over de challenge en schrijf je in!

Bron: seventeen.com, beeld: Shutterstock

Lees ook

 

Partner Content