Je mening laten tellen tijdens een meeting: hoe doe je dat?

Door De Redactie

Bang om het woord te nemen tijdens een vergadering, of om je mening te delen met collega’s? Met deze tips van psychotherapeut en worklife coach Jan Jacobs lukt het wél!

5x je mening laten tellen

Zie je onzekerheid niet als een probleem. Maak er een doel van. Denk bijvoorbeeld niet: ze negeren mij gewoon tijdens de vergaderingen, maar wel: ik wil vaker aan het woord komen, hoe kan ik dat realiseren?

Bereid je voor. Kennis is macht! Uit onderzoek blijkt dat wie tijdens de eerste tien minuten van een vergadering niet aan het woord komt, tijdens de hele meeting niet meer meetelt. Zorg er dus voor dat je meteen iets zegt. Simpelweg ‘goeiemorgen’ kan genoeg zijn, zolang de andere aanwezigen je maar gehoord hebben.

Kom je er alleen niet uit? Neem dan je directe leidinggevende in vertrouwen. Leg uit dat je onzeker bent, en dat je het moeilijk vindt om in groep het woord te nemen. Vraag hem of haar om je een voorzetje te geven, door bijvoorbeeld te vragen: ‘Jan, wat vind jij hiervan?’

Zorg voor ruimte om te experimenteren. Ben je bang om te praten voor een groep? Oefen dan regelmatig bij vrienden of familie. Of sluit je aan bij een toneelgezelschap. Daar leer je verschillende rollen op te nemen, en ook dat kan je helpen om die onzekerheid te overwinnen.

Word je onzeker door het gedrag van je collega’s? Dan moet je je misschien afvragen of je wel op je plaats zit. Het is bijvoorbeeld niet onlogisch dat een boekhouder niet op z’n gemak is in een groep vol creatieve mensen. In zulke gevallen zul je er zelf weinig aan kunnen doen, en is het wellicht beter om een nieuwe job te zoeken met een cultuur die meer aansluit bij jouw persoonlijkheid.

Hier word je vrolijk van:

Partner Content