Ken jij deze 5 Fitamines al?

Door De Redactie

Vitamines hebben we allemaal nodig. Ze spelen een belangrijke rol bij het goed functioneren van ons lichaam, én houden je fit en gezond. Deze 5 Fitamines mogen dus zeker niet ontbreken in je voeding!

Vitamine A

Vitamine A helpt bij het versterken van je immuunsysteem en de groei van het lichaam. Ook je huid en ogen varen er wel bij. Je vindt de vitamine in vlees, vis, ei en zuivelproducten.

Vitamine B

B-vitamines hebben een positieve invloed op je stemming en zijn cruciaal voor je hersenen. Echte vitamine B-bommen zijn peulvruchten zoals erwten, bonen en linzen. Maar ook spinazie is een goede bron van vitamine B11.

Vitamine C

Vitamine C is de bekendste weerstandsvitamine én zorgt ervoor dat je positief in het leven staat. Je vindt de vitamine voornamelijk in (citrus)vruchten, groenten en aardappelen. Voor volwassenen is 75 milligram de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Een sinaasappel bevat zo’n 50 milligram vitamine C.

Vitamine D

Onze portie vitamine D halen we vooral uit zonlicht en minder uit voeding. Waar je de vitamine wél (in kleine hoeveelheden) in terugvindt, is vette vis zoals zalm, paling en makreel. Genoeg vitamine D opnemen maakt je minder vatbaar voor infecties.

Vitamine E

Een heel belangrijke antioxidant is vitamine E. Het helpt je immuunsysteem, is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en onderhoudt onder andere spierweefsels. Je vindt de vitamine vooral in plantaardige producten zoals fruit, groenten, zaden, noten, granen en allerlei plantaardige oliën.

 

Bron: Dorien Gyles voor Libelle Happy, Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Partner Content