Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Is kraanwater ongezonder dan flessenwater? 4 vragen aan de waterexpert 

Door De Redactie

Maar liefst 66% van de Vlamingen drinkt vooral flessenwater. Dat maakt ons topverbruiker in Europa. Maar is flessenwater nu echt zoveel beter dan kraanwater? Wij vroegen het aan de waterexpert!

Is water in flessen gezonder dan water uit de kraan? 

Senne Van Rompaey (strategiecoördinator bij Water-Link): “Nee, flessen- en kraanwater zijn allebei hoogwaardige producten die voldoen aan strenge kwaliteitsnormen. Toch vinden veel Vlaamse consumenten flessenwater aantrekkelijker, omdat er (bijvoorbeeld in reclame) veel sterker op de beleving errond wordt ingezet dan bij kraanwater. Opvallend is ook dat flessenwater populairder is bij bepaalde bevolkingsgroepen: vooral mannen, oudere mensen en lagergeschoolden zetten liever geen kraanwater op tafel.” 

Dus er zit echt geen ‘smaakje’ aan ons kraanwater? 

“Nee, dat idee zit meestal tussen je oren. Uit een blinde test bleek dat mensen geen verschil konden proeven tussen kraanwater en flessenwater. Pas op, er kunnen wel minimale smaakverschillen tussen verschillende soorten drinkwater zijn. De smaak hangt namelijk af van de aanwezige mineralen, en die is voor elk type drinkwater anders. Als je een bepaald type water gewend bent, kun je daarom het gevoel krijgen dat ander water een ‘smaakje’ heeft.

Bij kraanwater kan er ook een – minieme – chloorsmaak aanwezig zijn, maar die verdwijnt als je het water een tijdje in de koelkast zet. Ook loden leidingen (in oudere huizen) en werken aan het drinkwaternet kunnen de smaak – tijdelijk – beïnvloeden. Bij dat soort werken worden omwonenden altijd op de hoogte gebracht als het water tijdelijk ondrinkbaar is. En loden leidingen vervang je sowieso beter, want die hebben een negatieve impact op de kwaliteit van je kraanwater.”

Je leest weleens berichten over drugs en hormonen in onze waterleidingen. Is dat echt zo’n probleem? 

“Nee, er zitten geen drugs en hormonen in ons kraanwater. Die nieuwsberichten gaan altijd over het rioolwater. De kwaliteit van het kraanwater wordt overal in Vlaanderen streng opgevolgd en gecontroleerd. Ook de hormonale activiteit van het water onderzoeken we grondig en nog nooit hebben we daarbij alarmerende waarden teruggevonden.” 

Kan het dat kraanwater na een paar uur rusten in een glas of een karaf minder goed smaakt? 

“Dat zou normaal gezien niet mogen. Het is wel belangrijk dat je je water in de koelkast bewaart, om bacteriële groei te vermijden. Dat geldt trouwens ook voor flessenwater dat al even open is. Mocht je toch systematisch een smaakverandering opmerken, dan kun je beter contact opnemen met je drinkwaterleverancier.” 

4 redenen om wat vaker water van de kraan te drinken

  1. Het kostenplaatje: De productie van flessenwater is maar liefst 100 keer duurder dan die van kraanwater.
  2. Waterverspilling: Je hebt drie liter water nodig om één liter flessenwater te produceren.
  3. Energieverspilling: De productie van flessenwater vraagt 1000 tot 2000 keer meer energie dan die van kraanwater.
  4. Het milieu: Al die plastic waterflessen vormen nog altijd een serieuze bedreiging voor ons milieu.

Fabels en feiten over water uit de kraan 

FEIT: De smaak kan regionaal (lichtjes) verschillen. 

In sommige regio’s is het kraanwater afkomstig van het grondwater, in andere regio ’s van het oppervlaktewater. Dat verschil heeft ook een kleine invloed op de smaak. 

FABEL: Je kunt kraanwater voor alles gebruiken.

Voor alles, behalve voor babyvoeding. Kind & Gezin raadt dit uit voorzorg af: de nitraatwaarden in ons drinkwater zitten altijd comfortabel onder de veiligheidsnormen, maar voor baby’s worden toch extra voorzorgen genomen. 

FEIT: Een waterfilter kan je water nog verder zuiveren. 

Je mag zeker een waterfilter gebruiken, tenminste als je het filtergedeelte regelmatig vervangt zodat er geen bacteriën kunnen gaan groeien. 

LAS JE DEZE ARTIKELS AL?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content