Leesbril uit de supermarkt: goed of slecht?

Leesbril uit de supermarkt: goed of slecht?
Getty Images

Zo’n leesbril uit de supermarkt is toch geen echte bril? Of althans toch maar eentje van een veel slechtere kwaliteit. Feit of fabel? Lees hier het antwoord!

Spotgoedkoop

Je vindt tegenwoordig in elke supermarkt spotgoedkope brilletjes die je helpen bij het lezen van de kleine lettertjes. Sommige exemplaren kosten zelfs maar 59 cent! Vaak kopen mensen dan ook meerdere stuks om er zeker overal eentje bij de hand te hebben. Maar zijn zulke brillen dan niet schadelijk voor de ogen?

Geen oog is hetzelfde

Antwoord: leesbrillen uit de supermarkt verslechteren je ogen zeker niet, wanneer je ze opzet om af en toe iets te lezen, kun je er gebaat mee zijn. Maar ze zijn wél niet voor alle ogen even aangenaam.

Zo’n kant-en-klare bril bestaat namelijk uit twee identiek geslepen glazen, terwijl ogen (en hun gebreken) nooit identiek kunnen zijn aan elkaar. De brilletjes bestaan altijd uit dezelfde sterkte, dezelfde pupilafstand, dezelfde breedte en lengte, … Kortom: de brilletjes zijn niet afgestemd op de specifieke noden van de brillendrager.

Gevolg: wanneer je zo’n bril te vaak en te lang draagt, kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Over de kwaliteit van de brilglazen hoef je je echter geen zorgen te maken, want die moeten voldoen aan Europese wettelijke afspraken.

Toch maar even naar de oogarts?

Conclusie? Een kant-en-klare leesbril uit de supermarkt is niet gevaarlijk voor de ogen, maar als je merkt dat je ogen snel achteruit gaan, stel dan zeker een bezoekje aan de oogarts en opticien niet uit. Een op maat gemaakt exemplaar is véél comfortabeler en na de raad van een professional weet je precies wat er met jouw ogen aan de hand is!

Bron: Oogkliniek.be, Test-Aankoop, Gezondheid.be. Beeld: Getty Images

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)