Meer last van de warmte dan andere mensen? Wij weten waarom

Door Celine Werner

Kan jouw beste vriendin uren in de zon liggen, terwijl jij bezwijkt onder de warmte en het liefst van al in een donkere kamer schuilt? Wel, daar is een verklaring voor! En we lichten ook even toe hoe je de hitte wat draaglijker kunt maken.

Het heeft te maken met zweet

Het ligt aan je zweetklieren! Als je niet goed kunt zweten, kun je de warmte ook niet goed kwijt. Onze huid heeft normaal gesproken een temperatuur van ongeveer 30 graden. Maar met de hitte kan de huid de 35 graden bereiken door de bloedvaten te verbreden. Op die manier staan deze vaten meer warmte af.

Loopt de omgevingstemperatuur op tot boven de 35 graden, dan moet je transpireren om je lichaam af te koelen. Op dat moment moeten je zweetklieren dus hard werken. Per persoon hebben we er gemiddeld zo’n twee tot drie miljoen. Maar dat kunnen er ook minder zijn, waardoor je niet voldoende zweet, met alle gevolgen van dien.

Dit kun je doen

Probeer het liefst zo veel mogelijk koude dranken te drinken. Want door genoeg te drinken stimuleer je dat transpireren natuurlijk. Je hoort soms dat je beter hete thee of soep kunt eten met zo’n weer, dat zou moeilijke zweters het zetje kunnen geven om dan toch te zweten.

Maar ook een open deur of airconditioning kunnen wonderen doen, natuurlijk 😉

Hoe zorg jij ervoor dat je het niet té warm krijgt?

Bron: margriet.com – Beeld: gettyimages.be

Ook lezen:

Partner Content