© Getty Images

November longkankermaand: “Mensen met longkanker hebben je steun nodig, niet je oordeel”

November is longkankermaand. Nog al te vaak krijgen mensen met longkanker te horen dat ze de ziekte zelf veroorzaakten. “Hij of zij zal wel gerookt hebben”, klinkt het dan. PROLONG VZW wil daar graag verandering in brengen.

Jaarlijks krijgen zo’n 9.000 Belgen de diagnose longkanker. Meer nog: longkanker is vandaag bij mannen de tweede en bij vrouwen de derde meest voorkomende kanker in ons land. En toch weten we nog te weinig over de ziekte.

Ruim de helft van de Belgen (57%) denkt dat de persoon in kwestie wel gerookt zal hebben wanneer iemand hen vertelt dat hij of zij longkanker heeft. “Het klopt dat roken het risico op het krijgen van de ziekte enorm vergroot”, vertelt Johan Thibo, voorzitter van PROLONG VZW. “Maar iedereen kan longkanker krijgen. Je kan ook gewoon pech hebben.”

“Gerookt zeker?”

Voormalig VRT-nieuwsanker Leo Stoops (74) kreeg in 2009 de diagnose longkanker, terwijl hij al veertig jaar niet meer gerookt had. “Mijn longen waren rookvrij. Toch zei ik er telkens automatisch bij: ‘Ik heb longkanker, maar niet door te roken’. Ik had het gevoel dat ik me moest verantwoorden tegenover anderen”, getuigt hij.

Ook patiënte Kristien (55), die al sinds haar veertiende rookte, werd maar al te vaak geconfronteerd met het oordeel van anderen. “Zo van ‘gerookt zeker?’ en dan een ja-knik en gefronste wenkbrauwen”, vertelt Kristien. “Ze zeggen het dan wel niet, maar toch voel je hun oordeel.”

Ik had het gevoel dat ik me moest verantwoorden tegenover anderen

Leo Stoops (74)

Eén ding is zeker: niemand kiest ervoor om longkanker te krijgen. “Patiënten hebben daarom je steun nodig en niet je oordeel”, voegt Johan Thibo toe. Met die boodschap wil de organisatie PROLONG VZW zijn nieuwe campagne lanceren en longkanker uit de taboesfeer halen.

Er leeft nog een te groot stigma op longkanker en longvlieskanker. Met deze nieuwe campagne hoopt de organisatie dat stigma te doorbreken en empathie voor patiënten en hun naasten te bevorderen.

5 tips om mensen met longkanker te steunen

  1. Let op met je eigen oordeel.
  2. Betrek de patiënt bij leuke activiteiten.
  3. Behandel de patiënt op een ‘normale’ manier.
  4. Minimaliseer de klachten niet.
  5. Laat de patiënt zich nuttig voelen.

Meer tips en meer informatie over de campagne vind je op de website prolong.be.

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content