© Getty Images

Mantelzorg: 5 vragen beantwoord door de expert

Wat is mantelzorg? En hoe gaat mantelzorg precies in zijn werk? Wij vroegen het aan Naomi De Bruyne van Steunpunt Mantelzorg.

1. Wat is mantelzorg?

Naomi De Bruyne, Steunpunt Mantelzorg: “Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die je geeft aan iemand uit je omgeving met een zorgbehoefte. Je helpt bijvoorbeeld bij het wassen, het huishouden, de administratie of het regelen van doktersafspraken, maar het gaat evengoed over emotionele steun.

Mantelzorg doe je niet als beroep en is ook geen vrijwilligerswerk. Je start er altijd mee omdat je een vertrouwensband hebt met de persoon die hulp nodig heeft. Dat kan je partner, (groot)ouder, kind, familielid, vriend of buur zijn.”

2. Geldt het voor alle soorten zorgbehoevenden?

“Het kan gaan over iemand die een (chronische) ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid, verslavingsproblematiek of andere zorgbehoefte heeft, bijvoorbeeld door ouderdom.”

3. Kun je ook tijdelijke, kortdurende mantelzorg opnemen?

“We spreken pas over mantelzorg als je regelmatig voor iemand zorgt. Als je partner een stevige griep te pakken heeft en jij hem dingen uit handen neemt, ben je nog geen mantelzorger. Neem je voor een langere periode zorg en ondersteuning op, ben je dat wel. Al is elke vorm van zorgen voor elkaar natuurlijk waardevol.”

4. Er bestaat ook zoiets als een mantelzorgstatuut. Wat houdt het in en hoe vraag je dat aan?

“Je kunt bij je ziekenfonds een erkenningsattest of statuut als mantelzorger aanvragen. Er bestaan twee types attesten: een algemeen attest en een attest met sociaal voordeel. De algemene erkenning kun je aanvragen via een verklaring op eer die zowel jij als de zorgbehoevende ondertekenen. Zolang jij mantelzorger bent, blijf je je erkenning behouden.

De erkenning met sociaal voordeel vraag je ook aan met een verklaring op eer, maar daarnaast moet er een vaststelling van zorgbehoefte gebeuren, die dan wordt beoordeeld. Deze erkenning is slechts één jaar geldig. Iedereen kan het statuut aanvragen. Jonge mantelzorgers kunnen soms bij hun hogeschool of universiteit een bijzonder statuut krijgen om studie en mantelzorg beter te combineren.”

5. Heeft iedereen met een mantelzorgstatuut recht op een mantelzorgpremie en -verlof?

“Enkel mantelzorgers met een erkenningsattest met sociaal voordeel kunnen mantelzorgverlof aanvragen. Maar pas op: als je een erkenningsattest hebt, krijg je niet automatisch een premie. Informeer bij je gemeente of zij een mantelzorgpremie hebben. Elke gemeente kiest dat zelf en bepaalt ook de criteria en het bedrag.”

Lees ook deze artikels over mantelzorg:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content