Getty Images

Minder werken of je loopbaan een wending geven: zo pak je het aan

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of anders te gaan werken. Om gezondheidsredenen, omwille van de kinderen of simpelweg omdat er meer in het leven is dan werken alleen. Maar wat zijn de mogelijkheden? En hoe doe je dat in de praktijk, minder werken of een andere loopbaan uitbouwen?

Alles moet beter, sneller en zo perfect mogelijk. Je job is belangrijk en daar moet je hard voor werken, het liefst voltijds. Die instelling zorgt ervoor dat we onszelf overladen met een enorme prestatiedruk en dat maakt ons vaak ongelukkig. Deze lezeressen kozen voor een aangepaste loopbaan. Omdat ze voelden dat het zo niet verder kon of omdat ze simpelweg hun eigen pad wilden uitstippelen.

Minder werken: wanneer je lichaam tegensputtert

minder werken

Twee dagen uitrusten is voor mij simpelweg te weinig. Ik kies bewust voor levenskwaliteit.

Soetkin (26): “Ik heb het altijd al moeilijk gehad om me niet te vergelijken met anderen en met stress om te gaan. Door de druk van het presteren belandde ik verschillende keren in een zware depressie. Wat ik geleerd heb, is dat het belangrijk is om jezelf écht te leren kennen en je grenzen te bewaken. Ik wist dat voltijds werken voor mij geen optie zou zijn. Twee dagen uitrusten is voor mij gewoon te weinig om me volledig op te laden voor een nieuwe werkweek.

Het was niet makkelijk voor me om te aanvaarden dat ik minder zou verdienen, minder pensioen zou hebben en minder rechten zou opbouwen, maar het was voor mij de juiste keuze. Mijn tip? Bewaak je grenzen. Luister naar je lichaam en durf andere mogelijkheden bekijken.”

Lichamelijk was er niets te zien aan me, maar de stress bezorgde me letterlijk pijn.

Ook Corina (32) liep tegen haar grenzen aan. “Op een dag kon ik maar moeilijk slapen, omdat ik pijn had aan mijn voet. Maar op de scan die ik liet nemen was er niets abnormaals te zien. Ik wilde het maar moeilijk toegeven, maar mijn pijn was volledig stressgerelateerd. Gelukkig nam m’n werkgever me serieus. Ik heb vijf weken de tijd genomen om alles op een rijtje te zetten en met de hulp van een psycholoog kwam er veel naar boven. M’n zoontje, dat prematuur geboren werd en het gevoel dat m’n lichaam toen faalde, het vermoeiende perfectionisme, het was duidelijk dat het zo niet verder kon.

Via de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) heb ik m’n mogelijkheden bekeken om minder te werken en nu kan ik de komende 5 jaar minder werken zonder te veel inkomen te verliezen. Het geeft me meer ademruimte thuis en het geeft me de kans om ook echt te genieten van mijn zoontje.”

Voor veel mensen is een lager inkomen een heel moeilijke of absoluut geen optie. Maar hoe zit dat dan concreet, minder gaan werken zonder te veel inkomen te verliezen? Adviseur Jolien Van Holderbeke (RVA) licht toe.

Tijdskrediet of loopbaanonderbreking

“Er is eerst en vooral een verschil tussen tijdskrediet (privésector) en loopbaanonderbreking (openbare sector). Tijdskrediet en loopbaanonderbreking zijn niet hetzelfde. Ze staan los van elkaar, de termijnen zijn anders en bovendien gelden er ook andere voorwaarden, reglementeringen en uitkeringen. Tijdskrediet moet je bijvoorbeeld motiveren. Bij loopbaanonderbreking bestaan die motieven niet.”

Themaverlof

“Naast tijdskrediet of loopbaanonderbreking, bestaan er ook drie verschillende soorten themaverlof: ouderschapsverlof, medische bijstand en palliatief verlof. Die bestaan voor zowel de privésector als de openbare sector, maar met een aantal verschillen wat voorwaarden betreft. Zo moet je om ouderschapsverlof op te nemen al 12 maanden verbonden geweest zijn met een arbeidsovereenkomst. In de openbare sector kun je dat verlof onmiddellijk opnemen, zonder die anciënniteit. Per tak heb je dus eigen specifieke voorwaarden.”

Wil je meer informatie over tijdskrediet, loopbaanonderbreking of thematisch verlof? Dan neem je best contact op met je vakbond of het contactcenter van de RVA om jouw situatie goed in te kunnen schatten. Je contacteert de RVA via het nummer 02 515 44 44. Ook op de website van de RVA kun je heel wat informatie terugvinden.

TIP: Minder gaan werken hoeft niet te betekenen dat je in een administratieve mallemolen terechtkomt. Dien je dossier elektronisch in, dat gaat veel sneller en is makkelijk op te volgen door jou en je werkgever. 

Een andere loopbaan: kiezen voor wat je écht wil

Niet iedereen wil minder werken. Soms kan het al helpen om even alles op een rijtje te zetten. Misschien wil je gewoon een andere functie binnen hetzelfde bedrijf? Of misschien wil je wel gewoon zelfstandig worden en je job invullen zoals jij het zelf wil? Soms is even afstand nemen de beste optie. Dat bewijzen Elke en jobcoach Karen.

Het is een kwestie van durven falen en leren. Durf anders te zijn!

Elke (32) koos voor een zelfstandige loopbaan. “Mijn vriend en ik zijn zelfstandig en werken online van thuis uit. Voor ons is het duidelijk: onze werkdag stopt als de school uit is. Zo is er tijd genoeg voor ons zoontje, eten maken en samen spelen. Elke keuze die we maken is gericht op het leven dat we willen, ongeacht hoe het ‘normaal’ gedaan wordt. Als zelfstandige hebben we bovendien zelf de controle over hoeveel we verdienen. Minder uren staan voor ons niet gelijk aan minder inkomen. We hebben grootse doelstellingen voor 2020, en zijn het jaar alvast goed gestart.

Ik vind het vooral een kwestie van durven anders zijn, durven falen en daarvan leren, continu bijsturen, niet bang zijn van kritiek. Want dikwijls komt die kritiek dan nog eens van mensen die schrik hebben om dezelfde keuzes te maken.”

Ook loopbaanbegeleiding kan je helpen om een aantal zaken op een rij te zetten. Karen Dejongh van The Jobcoach ziet steeds meer mensen de stap naar loopbaanbegeleiding of individuele jobcoaching zetten en merkt een aantal opvallende trends op.

70 procent van de mensen die we begeleiden, blijft bij dezelfde werkgever werken. Met een andere visie, of andere functie, maar wél volledig opgeladen

1. Een waardevolle job

“Je merkt dat meer en meer mensen op zoek zijn naar de waarde van hun job. Ze zitten vast in een bepaalde routine of voelen dat ze hun talenten maar moeilijk kunnen ontplooien. Loopbaanbegeleiding betekent niet per se dat je ook daadwerkelijk van job verandert. We merken dat zo’n 70% van de mensen die we begeleiden uiteindelijk binnen hetzelfde bedrijf blijft werken. Misschien volgens een ander uurrooster of binnen een andere functie, maar ze blijven wel bij diezelfde werkgever.”

2. De verantwoordelijkheid van de werkgever

Werkgevers dragen ook een grote verantwoordelijkheid. Veel werknemers werken steeds individueler of met een beperkte vrijheid. Dat komt ook omdat we een beetje ‘gevangen’ zitten in een digitale wereld. Het contact met hun collega’s begint te verwateren, we zitten voor onze computerschermen en voeren onze taken uit zonder veel ruimte te hebben voor een fijn gesprek of leuke activiteit. We werken daarom ook aan projecten zoals ‘True connection in a digital world’ waarbij we samen met bedrijven gaan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat werknemers hun job als waardevol beschouwen. Door mensen bijvoorbeeld zelf hun uren te laten kiezen of vaker van thuis uit te werken, maar daarnaast ook in te zetten op bijvoorbeeld netwerkmomenten of afterworks. En dat wérkt.”

3. Bewust minder werken

“Vooral vrouwen en millennials zien we er bewust voor kiezen om minder te gaan werken, mannen zien we die stap eerder op latere leeftijd maken. Mensen zijn op zoek naar een manier om hun leven zelf in te delen en op te bouwen. Daar hoort natuurlijk een job bij, maar steeds meer mensen willen gerust minder werken en minder verdienen zodat ze niet moeten inboeten aan levenskwaliteit.”

4. De populariteit van een freelance leven

“Ook de keuze om freelance aan de slag te gaan zien we stijgen, al moet je daar dan natuurlijk ook de onzekerheid bijnemen. Niet iedereen is een geboren ondernemer, maar ook dat is iets waarvoor je jezelf marge moet durven geven en waarin je kunt leren groeien.”

Meer informatie over The Jobcoach vind je hier. Wil je nakijken of je in aanmerking kan komen voor loopbaancheques en kan instappen in een traject voor loopbaanbegeleiding? Dan neem je best contact op met VDAB. Klik hier voor meer informatie.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content