Met je mondmasker in de regen: even veilig, of niet?

Met je mondmasker in de regen: even veilig, of niet?
Getty Images

In het najaar kan een fikse regenbui je soms verrassen. Vervelend, en al helemaal met een mondmasker op je gezicht. Maar hoe zit het dan eigenlijk met de veiligheid van je mondkapje?

Nat mondmasker = minder veilig

Mondmaskers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Op drukke plaatsen en bij nauw contact met anderen zijn ze verplicht of sterk aangeraden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar kan het kwaad als je mondmasker nat wordt tijdens een herfstige regenbui? Blijkbaar wel.

“Het mondmasker beschermt je tegen corona, onder andere tegen besmetting via luchtdruppels. Die minuscule druppels worden tegengehouden door de statische elektriciteit van de vezels in de stof van je masker”, verklaart Afnor, de organisatie die in Frankrijk de normvereisten bepaalt en opvolgt. “Als het kapje nat is, verdwijnt de statische elektriciteit en hebben de druppels vrij spel.” Dat verklaart meteen waarom woordvoerder Yves Stevens van het Crisiscentrum een tijdje geleden zei dat natte mondmaskers veel efficiëntie en kwaliteit verliezen. Een paraplu en een aantal reservemaskers bij je hebben, is dus zeker geen overbodige luxe.

Heeft het zin om je mondmasker te drogen?

Kom je thuis met een nat mondmasker? Dan heeft het geen zin om het bijvoorbeeld met de haardroger te drogen, want door de hitte wordt het mondkapje minder steriel en dus ook minder nuttig. Stop het gewoon in de wasmachine met je andere gebruikte mondmaskers. In dit artikel lees je hoe je je mondmasker juist draagt én wast.

Bron: Het Laatste Nieuws

De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)