Neem je best een warme of koude douche bij warm weer?

Neem je best een warme of koude douche bij warm weer?

Op warme dagen kan een frisse douche ongelofelijk veel deugd doen. Maar is dat eigenlijk wel zo slim, of douche je beter warmer?

Bloedvaatjes

Hoe fris en monter je je ook voelt tijdens een koude douche, meteen erna lijk je het alweer warm te hebben. Dat komt door de bloedvaatjes in je lichaam. Ze vernauwen bij fris water, waardoor je de warmte in je lichaam moeilijker kwijtgeraakt.

Warme douche

Een warme douche is daarom een beter idee: je bloedvaten gaan hierdoor openstaan, waardoor je makkelijker lichaamswarmte kunt verliezen. Het klinkt ingewikkeld, maar het omgekeerde is dus eigenlijk waar!

Zweetbui

En er is meer: als je lichaamstemperatuur daalt door een koude douche, zal je lichaam terug opwarmen om weer op lichaamstemperatuur te komen … met een zweetbui tot gevolg. Neem je een (lauw)warme douche, dan zal je lichaam reageren door af te koelen, waardoor je het frisser zal krijgen. Hetzelfde geldt voor drankjes bij warm weer: je bent beter af met een kopje thee dan met een ijskoude drank, wil je het niet té warm krijgen.

Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)