Opgezwollen voeten bij warm weer? Zo voorkom je het!

Opgezwollen voeten bij warm weer? Zo voorkom je het!

Mooi weer is fijn, maar de voeten van sommige vrouwen zijn hier soms wat minder blij mee, waardoor ze opzwellen. Lastig is dat, maar wij kennen een oplossing. 

Tegen de zwaartekracht in

Bij warme temperaturen zetten jouw bloedvaten uit, waardoor er meer vocht door de aderwand kan ‘lekken’. Dat gebeurt natuurlijk in je hele lijf, maar het is vooral te zien in je handen en voeten, omdat je lichaam meer moeite heeft om het vocht vanuit deze uithoeken af te voeren. De lymfevaatjes — die het vocht afvoeren — zijn relatief klein in je handen en voeten. Bovendien moeten ze het vocht tegen de zwaartekracht in naar boven transporteren.

Wanneer zwellen jouw handen en voeten het vaakst op?

Bij warm weer! Ook na een lange wandeling kan het moeilijk zijn om je ‘worstjes’ in de schoenen te wurmen.

Hoe dit komt? Als de vaatwand zwakker wordt en de kleppen in je aderen niet meer goed kunnen sluiten, wordt het moeilijker om het bloed van je voeten en benen naar je hart te transporteren.

Het bloed blijft als het ware in je aderen ‘staan’. Hierdoor neemt de druk op je aderen toe, zet de vaatwand uit en sijpelt er meer vocht doorheen. Bij hete temperaturen hebben voeten en benen met zwakkere vaten het dus dubbel zo zwaar.

Weg met opgezwollen voeten!

  • Drink voldoende water.
  • Probeer genoeg te bewegen.
  • Eet minder zout.
  • Zit of sta niet te lang.
  • Leg je benen wat hoger als je zit of ligt, dit vermindert de druk in de aderen.

Blijven je voeten toch nog opzwellen? Neem dan contact op met de huisarts. Misschien heb je last van oedeem: overmatige vochtophoping.

Bron: margriet.nl – Beeld: Shutterstock.com

Ook de moeite:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)