Opgezwollen voeten bij warm weer? Zo voorkom je het!

Opgezwollen voeten bij warm weer? Zo voorkom je het!
Shutterstock

Mooi weer is fijn, maar door de warmte kun je ook last krijgen van gezwollen voeten. Een vervelend kwaaltje, maar wij hebben een aantal trucjes die kunnen helpen. 

Waarom zwellen je voeten op?

Bij warme temperaturen zetten je bloedvaten uit, waardoor er meer bloed wordt aangevoerd. Maar omdat er meer bloed wordt aangevoerd, is het lastiger om dat bloed ook weer goed af te voeren. Daardoor ontstaat er een druk op je aderen en wordt er vocht door de wanden van je kleinere bloedvaten geperst.

Daarnaast kan je lichaam de warmte moeilijker kwijt, waardoor je sowieso meer vocht vasthoudt. Dat is vooral het geval aan je handen en voeten, de ‘uiteindes’ van je lichaam. Je kunt ook last krijgen van opgezwollen enkels en benen.

Het kan voorkomen bij zowel mannen als vrouwen, maar vrouwen zijn in het algemeen gevoeliger voor dit lastige kwaaltje. Vooral vrouwen die zwanger zijn, kunnen snel opgezwollen voeten krijgen.

5x gouden tips tegen opgezwollen voeten

  1. Drink voldoende water. Dat zorgt ervoor dat het afvoeren van vocht in je voeten makkelijker gaat.
  2. Probeer genoeg te bewegen. Dat is goed voor de doorbloeding en stimuleert de spieren in je benen, waardoor het vocht kan afnemen.
  3. Eet minder zout. Zout eten zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt.
  4. Leg je benen wat hoger als je zit of ligt, door er bijvoorbeeld een kussen onder te leggen. Dat vermindert de druk in de aderen.
  5. Neem een wisseldouche: besproei je benen en voeten afwisselend met warm (geen heet) en koud water.

Blijven je voeten toch nog opzwellen? Neem dan contact op met de huisarts. Misschien heb je last van oedeem (overmatige vochtophoping) of is er iets anders aan de hand.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)