Dit vertelt de kleur van je urine over je gezondheid

Dit vertelt de kleur van je urine over je gezondheid
Getty Images

Het lijkt misschien een raar idee, maar na je plasbeurt eens even in het toilet kijken is wel degelijk een goed plan. De kleur van je urine kan je immers heel wat nuttige informatie geven over je gezondheid. 

Bron van informatie

Je nieren en urinewegen filteren eerst en vooral afvalstoffen uit je bloed. Schadelijke stoffen verlaten je lichaam vervolgens via je urine. En net daarom geven de kleur, geur, hoeveelheid en samenstelling je informatie over jouw gezondheid.

Zo kun je er bijvoorbeeld uit aflezen of je wel genoeg drinkt, welke medicijnen je slikt, of je vitamines neemt en of je misschien een infectie of andere aandoening hebt.

Zo ziet gezonde urine eruit

Gezonde urine is normaal helder en lichtgeel tot helgeel van kleur. Dit komt door de kleurstof urochroom die constant door je lichaam wordt aangemaakt. Zie je een andere kleur? Dan kan dit het volgende betekenen:

Licht- of donkergeel

 • Drink je veel water? Dan is een helder plasje doodnormaal. Maar drink je eigenlijk niet veel en heb je toch heldere urine? Dan kan het zijn dat er wat aan de hand is, bijvoorbeeld: niet goed functionerende nieren of diabetes.
 • Donkergele urine komt dan weer voor als je onvoldoende drinkt of veel gezweet hebt, aangezien de concentratie urochroom dan hoger is. Dit verklaart dan ook waarom je ‘s ochtends donkerder plast: dan heb je een aantal uren niet gedronken en je verliest ook veel vocht tijdens je slaap.

Felgeel

Neem je riboflavine (vitamine B2) in? Dan is de kans groot dat je urine felgeel kleurt. Ook sommige medicijnen laten je plas kleuren.

urine

Troebel

Bij troebele urine is het een goed idee om een huisarts te raadplegen. Het kan immers wijzen op:

 • Een blaasontsteking
 • Een infectie op de urinewegen
 • Glomerulonefritis: een ongewone aandoening waarbij veel van de heel kleine filtereenheden van de nieren ontstoken raken.

Rood

Je kunt bijvoorbeeld rode bieten gegeten hebben, maar is dat niet het geval? Dan raadpleeg je best een dokter, omdat de oorzaken kunnen variëren:

 • Je hebt bepaalde medicijnen ingenomen.
 • Je hebt een blaasontsteking.
 • De oorzaak kan een inwendig letsel zijn.
 • Er zijn problemen met de nieren.
 • Het kan wijzen op kanker, zoals blaas-, nier- of prostaatkanker.

Blauw-groen

Dit vreemde tintje zal verschijnen als je bepaalde voedingswaren hebt gegeten of medicijnen hebt ingenomen.

Bruin

Hier maken we een onderscheid tussen twee soorten bruin: bruinrood en donkerbruin. Het eerste kan wijzen op een leverontsteking. Het tweede op een verstopping of een blokkade in het gal-afvoerkanaal. Of een fistel als de urine naar ontlasting ruikt.

Wit, grijs of zwart

 • Wit: kan duiden op een lekkage van het lymfestelsel naar de urinewegen of nieren.
 • Grijs: misschien heb je nierstenen?
 • Zwart: in het geval van zwarte urine wordt er waarschijnlijk melanine uitgescheiden. Dat komt bijvoorbeeld voor als iemand huidkanker heeft. Ook ochronose (een stofwisselingsziekte) zorgt voor zwarte urine.

Een hele boterham dus! Wedden dat je het voortaan wél in de gaten zult houden?

Bron: margriet.nl

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)