koolhydraten
Getty Images

Koolhydraten: 5 soorten die je vaker mag eten en 5 die je beter vermijdt

Door Jolien Thieleman

Over koolhydraten werd al heel wat geschreven. De ene dieetfanaat zegt dat je ze beter zoveel mogelijk vermijdt, terwijl voedingsdeskundigen vertellen dat je lichaam ze net nodig heeft. We zochten uit welke soorten je het best wat vaker op het menu zet, en welke je beter links laat liggen.

Koolhydraten om wat vaker te eten

1. Volkoren pasta en brood

Ga je voor brood of pasta? Kies dan altijd voor de volkoren varianten. Die bevatten meer vezels en werden minder bewerkt, waardoor je je langer verzadigd voelt. Je krijgt minder snel honger, omdat je de koolhydraten langzamer verbrandt. Daardoor voel je je langer energiek. Mooi meegenomen: volkorenproducten bevatten B-vitamines, die belangrijk zijn voor je metabolisme.

2. Peulvruchten en bonen

Zwarte bonen, kikkererwten en linzen bevatten dan wel koolhydraten, maar zijn geweldige bronnen van foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. Ze verlagen je bloedsuikerspiegel, houden je cholesterol onder controle en je darmen gezond.

3. Fruit

Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam gezond houden. Eet fruit, net zoals andere producten, wel met mate: ze bevatten veel (natuurlijke) suikers.

4. Pompoen

Pompoenen zitten tjokvol vezels en gezonde voedingsstoffen zoals bètacaroteen. Die stof zet je lichaam om in vitamine A, een belangrijk antioxidant. Bètacaroteen is ook belangrijk voor je afweersysteem en helpt je huidbarrière te versterken tegen UV-schade.

Pompoenen bevatten daarnaast veel vitamine C, wat dan weer goed is voor je immuunsysteem en de gezondheid van je huid.

5. Volle granen

Volle granen als quinoa, bruine rijst, havermout en zilvervlierrijst zijn gezonde opties waar je alle kanten mee uit kunt. Ze verteren langzaam en zorgen voor minder pieken in je bloedsuikerspiegel.

Koolhydraten om te vermijden

1. Wit brood

Wit brood is sterk bewerkt en bevat daarom maar heel weinig vezels, vitaminen en mineralen. Daardoor wordt het sneller verteerd door je lichaam en stijgt je bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Kies daarom eerder voor grijs of volkoren brood. Hetzelfde geldt voor pasta!

2. Witte rijst

Ook witte rijst is bewerkt en heeft maar weinig voedingsstoffen en vezels. Je lichaam breekt het sneller af, met honger en pieken in je suikerspiegel tot gevolg.

3. Chips en andere zoute zondes

Af en toe een potje chips of een andere zoute snack kan geen kwaad, maar je maakt er maar beter geen gewoonte van. Je lichaam breekt het snel af, waardoor je er makkelijk grote hoeveelheden van kunt eten zonder dat je verzadigd raakt. Je hersenen sturen bovendien verkeerde signalen naar je lichaam: omdat chips lekker zout en knapperig smaakt, is het moeilijker om ermee te stoppen.

4. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn kleine suikerbommetjes die maar weinig vezels bevatten. Je krijgt snel terug honger en je energieniveau stijgt naar een piek, die even snel terug naar beneden gaat. Kies eerder voor een gezond ontbijt: denk maar aan een portie yoghurt met havermout en fruit, eitjes of volkorenbrood.

5. Koekjes en snacks die minder vet bevatten

Laat je niet verleiden door producten die minder vet bevatten. Vetvrij betekent niet per se dat het gezond is, integendeel zelfs. Om het vet te compenseren, zit er dikwijls meer suiker in. Vet zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel, waardoor je er (onbewust) net meer van zult eten.

Bron: Byrdie

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."