Koolhydraten: 5 soorten die je vaker mag eten en 5 die je beter vermijdt

Koolhydraten: 5 soorten die je vaker mag eten en 5 die je beter vermijdt

Over koolhydraten werd al heel wat geschreven. De ene dieetfanaat zegt dat je ze beter zoveel mogelijk vermijdt, terwijl voedingsdeskundigen vertellen dat je lichaam ze net nodig heeft. We zochten uit welke 5 soorten je best wat vaker op het menu zet, en welke je beter links laat liggen.

Koolhydraten om wat vaker te eten

1. Pasta en volkoren brood

Ga je voor brood of pasta, kies dan altijd voor de volkoren varianten. Die bevatten meer vezels en werden minder bewerkt, waardoor je je langer verzadigd voelt. Je krijg minder snel honger, omdat je de koolhydraten langzamer verbrandt. Hierdoor voel je je langer energiek. Mooi meegenomen: volkorenproducten bevatten B-vitamines, die belangrijk zijn voor je metabolisme.

2. Peulvruchten en bonen

Zwarte bonen, kikkererwten en linzen bevatten dan wel koolhydraten, maar zijn geweldige bronnen van foliumzuur, kalium, magnesium en vezels. Ze helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen, je cholesterol onder controle te houden en je darmen gezond te houden.

3. Fruit

Fruit zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam gezond houden. Eet fruit, net zoals andere producten, wel met mate: ze bevatten veel (natuurlijke) suikers, waardoor je best niet overdrijft.

4. Pompoen

Pompoenen zitten tjokvol vezels en gezonde voedingsstoffen zoals bètacaroteen. Die stof zet je lichaam om in vitamine A, een belangrijke antioxidant. Bètacaroteen is ook belangrijk voor je afweersysteem en helpt je huidbarrière te versterken tegen UV-schade.

Pompoenen bevatten daarnaast veel vitamine C, wat dan weer goed is voor je immuunsysteem en de gezondheid van je huid. Weg met die fijne rimpeltjes!

5. Volle granen

Volle granen als quinoa, bruine rijst, havermout en zilvervlierrijst zijn gezonde opties waar je alle kanten mee uit kunt. Ze verteren langzaam en zorgen voor minder pieken in je bloedsuikerspiegel.

Koolhydraten om te vermijden

1. Wit brood

Wit brood is sterk bewerkt en bevat daarom maar heel weinig vezels, vitaminen en mineralen. Hierdoor wordt het sneller verteerd door je lichaam en stijgt je bloedsuikerspiegel en insulineniveau. Kies daarom eerder voor grijs of volkoren brood. Hetzelfde geldt voor pasta!

2. Witte rijst

Ook witte rijst is bewerkt en heeft maar weinig voedingsstoffen en vezels. Je lichaam breekt het sneller af, met honger en pieken in je suikerspiegel tot gevolg.

3. Chips en andere zoute zondes

Af en toe een potje chips of een andere zoute snack kan geen kwaad, maar je maakt er maar beter geen gewoonte van. Je lichaam breekt het snel af, waardoor je er makkelijk grote hoeveelheden van kan eten zonder dat je verzadigd geraakt. Je hersenen sturen bovendien verkeerde signalen naar je lichaam: omdat chips lekker zout en knapperig smaakt, is het moeilijker om ermee te stoppen.

4. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn kleine suikerbommetjes die maar weinig vezels bevatten. Je krijgt snel terug honger en je energieniveau stijgt naar een piek, die even snel terug naar beneden gaat. Kies eerder voor een gezond ontbijt: denk maar aan een portie yoghurt met havermout en fruit, eitjes of volkorenbrood.

5. Koekjes en snacks die minder vet bevatten

Laat je niet verleiden door producten die minder vet bevatten. Vetvrij betekent niet per se dat het gezond is, integendeel zelfs. Om het vet te compenseren, zit er dikwijls meer suiker in. Vet zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel, waardoor je er (onbewust) net meer van zult eten.

Bron: Byrdie – Beeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)