Photo Taken In Bournemouth, United Kingdom

Aha: Daarom krijg je een glaasje water voorgeschoteld bij je koffie

Door Rani Merckx

Krijg jij in hippe koffiebarretjes ook een glaasje water voorgeschoteld bij je espresso? Goed tegen uitdroging zou je denken, maar dat is niet de reden! 

Uitdroging tegengaan

Je hebt het vast al horen zeggen: koffie droogt je lichaam uit. Menig voedingsgoeroe riep het zelfs van de daken. Zou het glaasje water bij je expresso dan tóch dienen om het verloren vocht aan te vullen?

Nee hoor. Marianne Geleijnse, hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten aan de Wageningen Universiteit spreekt deze theorie staalhard tegen. “De cafeïne in koffie prikkelt je blaas een beetje”, vertelt ze in de Volkskrant. “Maar dat betekent alleen maar dat je iets eerder gaat plassen van koffie, niet méér.”

Water bij de koffie

Dat ze in koffiebarretjes vaak een glaasje water bij de espresso serveren, is dus niet om uitdroging tegen te gaan. Het water is bedoeld om je smaak te neutraliseren. Na een paar slokken water, proef je de koffie beter en geniet je er dus optimaal van.

Dit droogt je lichaam wél uit

Een fris biertje, en glas witte wijn of een zomerse cocktail: niets smaakt beter bij terrasjesweer! Toch een domper op de feestvreugde: door de alcohol die erin zit, verlies je echter meer vocht dan je binnenkrijgt waardoor je juist sneller uitdroogt.

Het is dus aangeraden om naast je glas wijn of bier een glas water te bestellen. Zo voorkom je ook een kater, want die wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door een verstoorde vochtbalans.

 

Bron: Margriet.nl. Beeld: GettyImages

Nog meer over je kopje koffie:

Partner Content