Je lichaam ontzuren: nuttig of overbodig?
Je hebt het misschien al gezien in de winkel: druppeltjes of tabletten om je lichaam te ontzuren. Steeds meer mensen doen het. Wat is het eigenlijk en is het wel nuttig, of is het een storm in een glas water?
Ons lichaam bevat zowel zure als basische stoffen. Ze zijn een natuurlijk gevolg van onze stofwisseling en hebben te maken met de pH-waarde of zuurtegraad van ons lichaam. Het natuurlijke proces van de aanmaak en afvoer van stoffen in ons lichaam streeft naar een goede balans tussen zuren en basen. Je bloed, bijvoorbeeld, mag niet te zuur zijn. Als er in je lichaam te veel zuren aanwezig zijn, worden ze via de urine vanzelf afgevoerd. Ook via je adem raak je zuren kwijt.
Kun je ’te zuur’ zijn?
Sommige theorieën stellen dat ons lichaam te zuur is door onze westerse levensstijl. Orthomoleculair therapeute Rineke Dijkinga (Margriet.nl) vertelt dat ons lichaam gelukkig heel goed in staat is om die zuren af te voeren: “Er moet echt al heel veel gebeuren vooraleer je bloed te zuur wordt. Als je lichaam te veel zuren moet verwerken, houdt het minder energie over voor andere belangrijke taken. Je kunt dus wel last krijgen van spierpijn en cellulitis.”
Volgens Dijkinga hebben mensen met veel zuren in hun lichaam last van:
- stramme spieren bij het opstaan,
- regelmatig hoofdpijn,
- huidklachten,
- een slechte nachtrust of nare zweetluchtjes.
Doe de test
Wil je zelf eens testen hoeveel zuren je in je lichaam hebt? Dat kan met een pH-urinestrip, die te koop is bij iedere apotheek. Hoe lager de waarde, hoe meer zuren. Ideaal is een pH-waarde van 6,5 tot 7. Als je daar ver onder zit, betekent dat dat je veel zuren in je urine hebt. Je lichaam moet dan hard werken om die zuren af te voeren. Het kan dan wel nuttig zijn om je eetgewoonten eens onder de loep te nemen.
Volgens Dijkinga kun je de zuurtegraad in je lichaam onder controle krijgen door veel basisch voedsel te eten: veel groenten, fruit en rauwkost. Het helpt om het evenwicht in je lichaam te herstellen. 250 gram groente en fruit eten per dag zou al moeten helpen. Daarnaast zijn veel water drinken, beweging en ontspanning belangrijk voor een gezond evenwicht.
Tabletjes en druppeltjes zijn niet altijd nodig volgens Dijkinga: “Enkel wanneer je erg verzuurd bent, kunnen die middelen ondersteunend werken. Als je de oorzaak van de verzuring niet aanpakt, heeft dat allemaal weinig nut. De belangrijkste remedie is een gezonde levensstijl en daar kunnen geen medicijnen tegenop.
Sceptisch
Andere specialisten zijn dan weer erg kritisch over de hele kwestie. Volgens hen herstelt je lichaam de pH-waarde uit zichzelf. Er is maar een beperkt deel van de zuren afkomstig uit ons voedsel. Ons lichaam heeft zuur nodig en is daarom niet meteen iets negatiefs.
Volgens nefrologen is er alleen sprake van verzuring als er iets aantoonbaar misgaat met het evenwicht in ons lichaam, bijvoorbeeld nierfalen. Er zijn volgens hen geen studies die aantonen dat mensen die geen specifieke ziektebeelden vertonen, stramme spieren of hoofdpijn kunnen krijgen wanneer ze te veel zuren in hun lichaam hebben. Ons lichaam kan dit perfect aan.
Ook spreken zij de zuurtestindicatie tegen: “De pH-waarde van je urine zegt te weinig over je gezondheid”, klinkt het. Is de waarde laag, dan is dat een teken dat onze nieren goed werken. Het is natuurlijk wél gezond om meer groente en fruit te eten. Wil je je nieren het echt gemakkelijker maken? Dan is het een goed idee om minder zout te eten.
Wij onthouden vooral dat de nieuwe hype geen reden is tot paniek.
Lees ook:
- Volle, magere, Griekse of Turkse: welke yoghurt is het gezondst?
- Glutenvrij eten: is dat wel gezond als je niet allergisch bent?
- VIDEO: 6 redenen waarom katten goed zijn voor je gezondheid
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!