Volle, magere, Griekse of Turkse: welke yoghurt is het gezondst?

magere of volle yoghurt

Je hebt Griekse, Turkse, Bulgaarse en Hollandse yoghurt. En dan is er ook nog kefir. Maar wat is nu de gezondste yoghurtvariant?

Volgens het Voedingscentrum maakt het voor je gezondheid waarschijnlijk weinig uit of je nu Bulgaarse, Griekse of Turkse yoghurt eet. Elke yoghurtsoort is in principe gezond, omdat het gefermenteerd is. Je darmen kunnen het zure goedje makkelijker verteren dan andere zuivelproducten, waardoor de voedingsstoffen uit yoghurt ook beter worden opgenomen dan die uit bijvoorbeeld melk.

Vet maakt het verschil

Waar je wél op kunt letten, is het vetpercentage. In yoghurt zitten namelijk overwegend verzadigde vetten, waarvan wetenschappers zeggen dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. En de ene soort yoghurt bevat meer van deze slechte vetten dan de andere. Zo ligt het vetpercentage van Bulgaarse, Turkse of Griekse yoghurt rond de tien procent (maar je hebt ze ook met minder vet), terwijl een ‘gewone’ volle yoghurt zo’n drie procent vet bevat. Met hooguit een half procentje vet is normale magere yoghurt de gezondste keuze, stelt het Voedingscentrum.

Griekse yoghurt en kwark: meer eiwitten

Maar magere producten vullen over het algemeen wel minder goed. Dat probleem heb je waarschijnlijk minder met magere Griekse yoghurt en nóg minder met magere kwark. Deze bevatten namelijk ook weinig vet, maar wél veel meer eiwitten dan gewone magere yoghurt, zo lezen we in de Voedingswaardetabel. En eiwitten zorgen voor een vol gevoel.

Kefir

Kun je niet goed tegen lactose? Dan is kefir zeker het proberen waard. Dit drankje komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en naast de melkzuurbacteriën die ook in gewone yoghurt zitten, zitten er ook gisten in. Deze produceren een speciaal enzym (lactase) dat lactose ‘opeet’, waardoor het gezonder is voor mensen die melk of gewone yoghurt moeilijk kunnen verteren. De smaak is wel even wennen. Het bevat wat koolzuurgas en alcohol, waardoor het een licht tintelende smaak heeft. Kefir bevat zo’n 3,5 procent vet.

(Magriet.nl)

Ideeën met yoghurt

 

Ook interessant:

Vorig artikel
#notperfect: ‘Het perfecte gezin op sociale media bestaat niet’
Volgend artikel
VIDEO: Op je zwoelste zomers met de Libelle-collectie bij e5!

Comics Station Antwerp: dolle pret in het indoor pretpark volledig gewijd aan stripfiguren!

Geen tickets gewonnen op onze Comics Station Antwerp wedstrijd? Geen paniek. We hebben nog tickets over die we aan een heel voordelige prijs verkopen. Bereid je dus maar voor op een super leuk dagje uit. Ontmoet je favoriete stripfiguur, tal van interactieve elementen en doe-activiteiten én glij van de hoogste indoor glijbaan ter wereld! Koop dus snel je tickets aan een klein prijsje en laat de stripverhalen tot leven komen!

€15.00 €21.50