© Getty Images

Oordoppen: waarom heb je ze nodig en welke soorten bestaan er?

Door Karen Baert

Knallende festivalmuziek, luidruchtige campingburen of een snurkende bedgenoot. Er zijn tal van redenen waarom je oordoppen zou kunnen gebruiken. Ze voorkomen gehoorschade, maar tegenwoordig bestaan er heel wat varianten. Knoop goed in je oren waarom je best oordopjes gebruikt, en welke voor jou geschikt zijn. Al is het maar om eindelijk verlost te zijn van het nachtelijk gesnurk van je partner…

Waarom zijn oordoppen nuttig?

Knallende festivalmuziek, luidruchtige campingburen of een snurkende bedgenoot. Er zijn tal van redenen waarom je oordoppen zou kunnen gebruiken. Maar ze zijn vooral nodig om gehoorschade te voorkomen. Want oordoppen brengen het geluidsvolume terug naar een veilig niveau. Je gehoor kan dan ook ernstige beschadiging oplopen als je geen oordoppen draagt op luidruchtige plaatsen.

Daarnaast worden oordoppen ook gebruikt door wie geluidshinder ondervindt, vaak tijdens de nachtrust. Deze geluiden zijn meestal wel veilig voor je gehoor, maar zorgen voor overlast en stress. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die iedere dag aan omgevingsgeluid van meer dan 50 decibel (het geluid van lichte regen) worden blootgesteld meer kans hebben op een hoge bloeddruk.

Dit kunnen oorzaken zijn van een hoge bloeddruk

Wanneer is geluid te luid?

De meeste mensen vinden een geluid van 45 tot 60 decibel, het geluid van een gesprek, normaal en niet storend. ‘s Nachts tolereren we minder geroezemoes, want dan worden geluiden boven de 40 decibel als nachtlawaai beschouwd. Een snurkgeluid overstijgt al snel die geluidslimiet, want een luidruchtige snurker kan wel tot 85 decibel produceren.

Vanaf 80 decibel, het geluid van een gemiddeld verkeer, kun je gehoorschade oplopen. Elke 3 decibel extra zorgt voor een verdubbeling (!) van het geluidsniveau en daarbij een halvering van de ‘veilige’ tijd nabij het geluid:

  • Bij een geluid van 85 decibels kan er schade optreden als je er langer dan 8u aan wordt blootgesteld. Een luidruchtige speelplaats kan dit geluidsniveau halen.
  • Een geluid van 90 decibels, vergelijkbaar met een grasmaaier, kan al gehoorschade opleveren na ongeveer 2 uur.
  • Het niveau van 100 decibel is in België vastgelegd als geluidslimit voor concerten en muziekevenementen, maar kan na 15 minuten al gehoorschade opleveren.

Hoe luid iets is in decibel is vaak nogal abstract. Onderstaande figuur geeft enkele voorbeelden per geluidsniveau.

gehoorschade
Oorcheck.nl

Er worden strengere normen gehanteerd, als het gaat over het geluidsniveau van je werkomgeving. Want als je bijna elke dag een bepaald geluidsniveau moet doorstaan, treedt er sneller gehoorschade op.

Lees meer over tinnitus of oorsuizen, een gevolg van gehoorschade

Voor elke geluidshinder een oordop

Oordoppen zijn er in verschillende soorten en maten. Je houdt best rekening met de omgeving waarin je zult gebruiken, de nodige bescherming en je persoonlijke voorkeur.

We overlopen even alle opties met een voorbeeld:

Oorkappen

Oorkappen lijken op een koptelefoon. Ze omsluiten je volledige oor en zijn voorzien van geluiddempend schuim. Dit soort gehoorbescherming wordt meestal gebruikt voor baby’s en kinderen of in een werkomgeving met luide machines. In dat laatste geval kan er een telefoonfunctie aan toegevoegd zijn.

Oorkappen
Alpine

Alpine Muffy oorkappen voor kinderen

Wegwerp schuimdoppen

Deze oordoppen zijn gemaakt uit schuim en breng je in de gehoorgang in. Omdat ze bestemd zijn voor eenmalig gebruik, zijn ze goedkoop en vaak gratis verkrijgbaar op muziekevenementen. Ze dempen echter alle geluid en kunnen muziek daarom vervormen.

Wegwerp schuimdoppen
3M

3M Wegwerp oordoppen

Siliconen oordoppen

Siliconen oordoppen lijken op de schuimoordoppen, maar zijn kneedbaar. Je plaatst ze ook niet in je gehoorgang zelf, maar in je oorschelp waardoor ze minder irriteren. Daarom vallen ze soms iets makkelijker uit je oor. Deze doppen kun je kopen voor kortstondig (her)gebruik, of op maat laten maken.

Siliconen oordoppen
Quies

Quies siliconen oordoppen

Universele muziekoordoppen

Dit type oordopjes bestaat uit verschillende laagjes en akoestische filters zodat ze het geluid van de muziek dempen zonder dat de kwaliteit achteruitgaat. Bovendien blijven gesprekken verstaanbaar en zijn ze herbruikbaar.

De geluidsdemping kan bij dit soort oordoppen soms handmatig worden aangepast via verwisselbare filters.

Universele muziekoordoppen
Alpine

Alpine Party Plugs

Universele slaapoordoppen

Dit soort oordoppen ziet er soms hetzelfde uit als muziekoordopjes, maar beschikken over aangepaste filters om irritant nachtlawaai te dempen. Ze zijn herbruikbaar en ontworpen om in je oor te blijven zitten tijdens nachtelijk woelen.

Je kunt dit soort oordoppen ook gebruiken tijdens het studeren of reizen.

Universele slaapoordoppen
Loop

Loop Quiet earplugs

Op maat gemaakte oordoppen

Deze zogenaamde ‘otoplastieken’ zijn geschikt voor mensen die vaak oordoppen gebruiken of de universele variant niet fijn vinden. Ze zijn volledig gevormd naar je gehoorgang, waardoor ze altijd goed blijven zitten. Bovendien kun je de demping en filter op maat kiezen.

Ze zijn duurder dan een universeel model, maar je kunt ze vaak een paar jaar gebruiken. Voor oordopjes op maat kun je terecht bij een audioloog of hoorcentrum.

Op maat gemaakte oordoppen
Laperre

Lapperre oordopjes op maat

Bronnen: Vlaanderen.be, gezondheid.be, health.harvard.edu, veiligheid.nl

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content