Getty Images

De osteopaat weet raad: hiervoor kun je terecht bij osteopathie

Door Evy Kempenaers

Almaar meer mensen vinden de weg naar de osteopaat. Maar voor welke klachten kun je bij hem of haar terecht? En hoe werkt osteopathie precies?

Wat doet een osteopaat?

Een osteopaat…

  • maakt ‘vastzittende’ gewrichten en weefsels los door ze met de handen te ontspannen en versoepelen. Zo verbetert hij de doorbloeding van het gewricht, waardoor klachten op een zachte manier enorm kunnen verbeteren.
  • … ziet je lichaam als één biologische eenheid, waarbij alle lichaamsdelen invloed kunnen uitoefenen op elkaar. Zo kan pijn in je lage rug bijvoorbeeld uitgelokt worden door een probleem in je voet, knie of heup. Door je spieren, gewrichten en weefsels te onderzoeken gaat de osteopaat op zoek naar de bron van je klachten om die te behandelen.
  • … heeft ook aandacht voor psychologische spanningen, die bijvoorbeeld maag-darmklachten of hoofdpijn veroorzaken.
  • … zal indien nodig de balans in je wervelzuil herstellen door te ‘kraken’, een specifieke manier om je gewrichten los te maken door de luchtbelletjes ertussen onder flinke druk te verplaatsen. Die ‘krak’ zal je wellicht bijblijven, maar het maakt maar een klein onderdeel uit van de behandeling.
  • … wil uiteindelijk, door de doorbloeding en bezenuwing van al je weefsels te verbeteren, het zelfherstellend vermogen van je lichaam stimuleren, zodat je hele lichaam weer optimaal kan functioneren.

9x voorkomende klachten bij de osteopaat

1. Rugpijn

Een verkeerde beweging, te lang in dezelfde houding gezeten of net te hevig gesport: vroeg of laat kampt iedereen met rugpijn. Afhankelijk van de oorzaak van de pijn kan de osteopaat met zachte technieken je verkrampte spieren weer ontspannen, onderliggende blokkades losmaken en de doorbloeding verbeteren. Daarnaast kijkt hij of zij welke factoren hebben bijgedragen aan je pijn om herhaling te voorkomen.

2. Stijve nek

Een stijve nek wordt meestal niet veroorzaakt door een probleem in je nekwervels, maar door je nekspieren die abnormaal opgespannen en verkrampt zijn. Een stijve nek kan plots opduiken, bijvoorbeeld als je in een slechte houding geslapen hebt, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn, zoals een slechte doorbloeding van je nekspieren, artrose, stress of een ongeval.

Bij de behandeling zal een osteopaat niet alleen aandacht hebben voor je nekspieren en nekwervels, maar ook voor de ‘fascia’: de vliezen en zachte structuren die voor een omhulsel rond je spieren zorgen.

3. Buikpijn bij kinderen

Sommige kinderen klagen voortdurend over buikpijn, maar toch vindt de arts geen medische oorzaak. Vaak gaat het dan om ‘functionele buikpijn’: er is niks mis met de organen, maar wel met de werking ervan. De osteopaat zal dan vooral werken op het maag-darmstelsel van het kind, want dat kan sterk reageren op emoties en stress in het  algemeen.

4. Hernia

Een hernia komt meestal voor in de onderrug, maar ook hogerop of in je nek kan een discushernia ontstaan. Wanneer zo’n uitstulping een zenuwwortel inklemt, krijg je de typische herniaklachten: pijnscheuten en uitstralingsklachten naar de benen (bij een hernia in de lage rug) of naar de armen (bij een nekhernia). Vaak kan een osteopaat voor verlichting zorgen: door zacht te manipuleren en blokkades in het bekken en rug los te maken, bijvoorbeeld, waardoor de druk op de ontstoken zenuwwortel afneemt en de pijn kan verminderen.

5. Darmklachten

We leven gejaagd, nemen niet altijd meer de tijd om rustig te eten en kiezen te vaak voor bewerkte voeding: geen wonder dat steeds meer mensen last krijgen van hun spijsvertering. Denk maar aan klachten als buikkrampen, diarree of constipatie, of lekkende darm, die ook nog eens gepaard kunnen gaan met vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen en huiduitslag.

De osteopaat zal in dit geval niet alleen werken op je spijsverteringsstelsel, maar heeft ook oog voor de werking van je ‘nervus vagus’, een zenuw die vanuit je hersenen richting buik gaat en onder meer instaat voor de wisselwerking tussen je hoofd en je organen.

6. Bekkeninstabiliteit

Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft last van pijn aan het bekken, die niet altijd ophoudt na de bevalling. Gelukkig is de oorzaak van die bekkeninstabiliteit vaak duidelijk en kan de osteopaat door de spieren en ligamenten van het bekken los te maken, de pijn helpen verlichten.

7. Burn-out en stress

Moe zijn, geen fut hebben, duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen… vaak zijn het symptomen van stress. De aanpak van je klachten gebeurt best in samenwerking met de huisarts en/of met psychologische begeleiding, maar ook de osteopaat kan een plek hebben in de weg naar herstel. Hij zal focussen op de balans in het autonome zenuwstelsel, waarbij hij de overactieve ‘vecht- of vlucht’-reflex zal proberen te kalmeren en het onderdrukte ‘rust en recuperatie’- deel zal stimuleren. Zachte manuele technieken kunnen helpen, maar ook het aanleren van ademhalingstechnieken.

8. Artrose

Hoe ouder we worden, hoe minder soepel ons lichaam wordt. Ruim tachtig procent van de zeventigplussers heeft last van gewrichtsslijtage, met pijn of stijfheid in de vingers, knieën, heupen of rug. De osteopaat kan je ondersteunen door de mobiliteit van je gewrichten te verbeteren en je lichaamshouding te bekijken. Zo wordt alles weer soepeler en vermindert de pijn.

9. Oorsuizen

Wist je dat je ook voor oorsuizen (tinnitus) naar de osteopaat kunt? Allerlei onderliggende aandoeningen zoals een nekblokkade, kaakproblemen, gespannen spieren, een verminderde bloedsomloop of stress kunnen die pieptoon versterken. Door de onderliggende oorzaken aan te pakken, kan hij of zij het oorsuizen een pak draaglijker maken.

Wat is het verschil met andere therapeuten?

Heb je bepaalde klachten, dan zal je huisarts je doorgaans eerst doorverwijzen naar een kinesist of manueel therapeut. Helpt de behandeling niet of komt het probleem terug? Dan zal hij je wellicht doorsturen naar de osteopaat.

  • Osteopaat: kijkt niet alleen naar spieren, gewrichten en botten, maar ook naar organen, het bindweefselnetwerk en de schedel. Hij zoekt altijd naar de oorzaak van je klacht en hoewel hij ook weleens zal kraken, gebruikt hij tijdens de behandeling eerder zachte technieken.
  • Kinesist: behandelt vooral spieren, zenuwen en botstructuren, en geeft oefeningen om je houding te verbeteren. Een kinesist werkt altijd op voorschrift van een arts en is vooral geschikt bij revalidatie en lokale pijnklachten.
  • Manueel therapeut: is een kinesist of arts gespecialiseerd in ‘manuele technieken’: het losmaken van gewrichten, al dan niet met een ‘krakje’.
  • Chiropractor: behandelt vooral geblokkeerde gewrichten die voor rug- en nekpijn zorgen en gebruikt daarvoor eerder krachtige manuele technieken. In tegenstelling tot de manueel therapeut, heeft de chiropractor geen diploma in de kinesitherapie of geneeskunde, maar beiden worden in de volksmond wel ‘kraker’ genoemd.

Wordt osteopathie terugbetaald?

Osteopathie is voorlopig nog niet opgenomen in de wettelijke verplichte ziekteverzekering (RIZIV), maar de meeste ziekenfondsen voorzien via een aanvullende verzekering wel een gedeeltelijke terugbetaling van € 10 per keer, voor een vijftal sessies per jaar.

Meer weten?

Op de website osteopaat.vlaanderen vind je nog veel meer over wat een osteopaat voor jou kan betekenen en met welke klachten je allemaal bij hem of haar terechtkunt. Je vindt er ook een lijst met meer dan 550 geregistreerde osteopaten over heel Vlaanderen.

Ook in ‘De osteopaat − schakel in je gezondheid’ kom je meer te weten over osteopathie. Verschillende osteopaten zoomen aan de hand van concrete voorbeelden in op typische hulpvragen bij elke levensfase. Het boek komt binnenkort uit, vooruitbestellen kan hier.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content