Pijn hoef je niet te slikken

Door De Redactie
In zowat elk medicijnkastje vind je ze. Maar wat is nu het verschil tussen aspirine en paracetamol? En vooral, wanneer gebruik je ze en wanneer kan het misschien ook zonder?

In zowat elk medicijnkastje vind je ze. Maar wat is nu het verschil tussen aspirine en paracetamol? En vooral, wanneer gebruik je ze en wanneer kan het misschien vervangen door iets natuurlijks?

Paracetamol

Paracetamol blokkeert de pijn die naar de zenuwuiteinden en de hersenen loopt. Deze pijnstiller helpt bij lichte tot matige pijn, zoals hoofdpijn, koorts en griep maar werkt niet bij ontstekingen. Mensen met lever- of nierproblemen raadplegen beter eerst hun dokter voor ze paracetamol innemen.
De merken: Cuprol, Dafalgan, Dolprone, Panadol, Perdolan, …

Codeïne

Deze krachtige pijnstiller – enkel op voorschrift verkrijgbaar – werkt net als endorfines. Het blokkeert de pijnsignalen vanaf de zenuwuiteinden en vermindert zo de pijn. Helpt bij hevige en aanhoudende hoofdpijn, rugpijn en menstruatiepijn. Codeïne mag nooit langer dan één week gebruikt worden.
De merken: Dafalgan Codeïne, Panadol Codeïne, Perdolan Compositum, …

Aspirine & Co

Het acetylsalicyzuur in ‘s werelds meest bekende pijnstiller blokkeert de pijn die naar de zenuwuiteinden gaat. Hij vermindert ook de aanmaak van enzymen die voor ontstekingen zorgen. Ook aan mensen met hartproblemen wordt aspirine wel voorgeschreven, om bloedklontertjes in de kransslagaders tegen te gaan. Aspirine neem je best in met genoeg water of bij het eten.
De merken: Aspirine, Aspro, Sedergine, …

Ibuprofen

Ibuprofen remt de aanmaak van enzymen die pijn veroorzaken. Helpt bij koorts, ontstekingen en matige pijn zoals menstruatiepijn, spierpijn en rugpijn. Vermijd ibuprofen als je een hoge bloeddruk, astma of een gevoelige maag hebt. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je deze pijnstiller niet gebruiken.
De merken: Advil-Mono, Brufen, Dolofin, Nurofen, …

Maar het kan ook zonder…

  • verdrijf hoofdpijn met een wandeling in de frisse lucht
  • een stevige vrijpartij kan de pijn verdrijven
  • leg een warm kersenpitkussentje op je buik als je last hebt van je maandstonden
  • als je maag overhoop ligt of je spieren vervelend doen, helpt het vaak om even te gaan liggen
  • ijs verdooft en koelt een ontstoken gewricht
  • gezond leven is belangrijk om pijn te voorkomen: evenwichtige voeding, niet te veel alcohol, een goede nachtrust, voldoende beweging en ontspanning.
  • Heb je last van ontstekingen? Gember is hierbij een wondermiddel, vooral bij borstontstekingen tijdens de borstvoeding. Maak zelf een gembercompres.
  • Drink je verkoudheid weg met vlierbessensap of  bestrijd je grieperig gevoel met dit anti-griepdrankje.

 

Partner Content