Getty Images

‘s Avonds snacken: waarom doen we het en hoe voorkom je het?

Een kommetje chips tijdens je favoriete soap of nog snel een dessertje voor het slapengaan, ‘s avonds snacken is niet altijd zo gezond. Hoe maak je er komaf mee? En wat zijn dan gezonde alternatieven?

‘s Avonds snacken: waarom doen we het?

Gezellig knabbelen tijdens de avonduren, het is iets wat heel wat mensen doen. En daar knelt onmiddellijk het schoentje. We doen het, omdat we het gewend zijn. Vaak is het dus niet meer dan een ongezonde gewoonte.

Ook onze eetgewoontes overdag hebben invloed op je snoepgedrag ‘s avonds. Eet je te weinig overdag, dan is de kans groot dat je ‘s avonds overstag gaat voor ongezonde snacks. Eet je een avondmaaltijd vol snelle koolhydraten, dan kun je er vanop aan dat je ‘s avonds zal verlangen naar wat lekkers door een suikerdip.

‘s Avonds snacken: hoe voorkom je het?

Minder snoepen ‘s avonds, dat betekent vooral: bewuster eten overdag. Maak je gezonde keuzes, dan zul je ook minder snel geneigd zijn te snacken als je voor je tv zit. Is het echt een hardnekkige gewoonte en vind je het maar moeilijk om je eetgedrag bij te sturen? Dan is het steeds raadzaam om contact op te nemen met een erkende diëtist, zodat je de gepaste begeleiding krijgt. Begin nooit met drastische diëten, die hou je niet vol en brengen je meer schade toe op lange termijn.

Nog een handige tip: als je vaak smult voor televisie, kan het ook helpen om eens geen televisie te kijken. Vul je avond op een andere manier in. Lees een boek, maak een wandeling of beter nog: duik de keuken in en maak alvast wat gezonds klaar voor de dag erna. Ontspannend én goed voor je gezondheid.

Heb je tussendoortjes écht nodig?

We legden de vraag voor aan een diëtiste. Zij vertelt je in dit artikel alles wat je moet weten over tussendoortjes en hoe je een gezonde keuze kunt maken.

Ook als we onderweg zijn of tijdens een drukke werkdag, is het verleidelijk om al snel te grijpen naar een suiker- of vetrijk tussendoortje. In dit artikel lijsten we 6 gezonde snacks op die een hongertje makkelijk kunnen stillen.

Extra kookinspiratie

8x volwaardig ontbijten

8x stevig lunchen

8x voedzaam dineren

Nog meer lekkers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content