Gezond Eetplan dag 29: snoep gezond (ja, dat kan!)
Dit artikel maakt deel uit van het Gezond Eetplan. Klik hier voor meer info!
Af en toe snoepen, dat moet kunnen. Zeker als je verder een gezond voedingspatroon aanhoudt (zoals je nu al bijna een maand heel goed doet), kan het geen kwaad. Met mate uiteraard! Maar wist je dat je ook gezond kunt snoepen? En het is nog lekker ook! Hieronder vind je toptips én -recepten.
Wat eten we vandaag?
- Granola met appelmoes
- Bloemkoolsoep met kerrie en olijventopping
- Geroerbakte paksoi met rode rijst en kalfsgehakt
Verder in het artikel vind je nog veel méér lekkere recepten!
SOS snelle suikers: waarom zijn ze slecht?
De meeste tussendoortjes bevatten snelle koolhydraten of suikers. Denk maar aan snoep, koekjes, energierepen en -drankjes. En van die koolhydraten weet je ondertussen dat ze niet gezond zijn: ze doen je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen, waardoor je een vals gevoel van energie krijgt. Maar die suikerspiegel zakt ook weer heel snel dankzij de insuline die je lichaam aanmaakt om dat erg hoge suikerniveau onder controle te krijgen.
Het gevolg? Een onregelmatige bloedsuikerspiegel en op termijn zelfs een risico op diabetes type 2.
6x tips om bewust en gezond te snoepen
1. Bouw ongezonde tussendoortjes af
Van de ene dag op de andere niet meer snoepen is bijna onmogelijk. Bouw daarom geleidelijk af. At je voorheen dagelijks een reep chocolade, bouw dat dan af naar om de dag, en vervolgens naar een of twee keer per week.
2. Zondigen mag
Echt helemaal verslingerd aan je chocolade of dat zakje chips? Verbannen hoeft niet! Gun jezelf gerust een zondigdagje. Het zal je helpen om aan je gezonde levensstijl te wennen én ‘m vol te houden. Jezelf alles gaan verbieden, zal immers het tegenovergestelde effect hebben. Het moet leuk blijven, toch?
3. Zoek gezonde en lekkere alternatieven
Ja hoor, gezond én lekker snoepen kunnen zeker hand in hand gaan. Maar daarvoor moet je soms een beetje uit je comfortzone komen. En dat betekent: andere dingen uitproberen.
Enkele tips:
- Vul eens een dadel met een stukje walnoot of pure chocolade. Lekker zoet!
- Mix een handvol noten en dadels met wat agavesiroop en cacaopoeder en rol er balletjes van. Hallo gezonde pralines!
- Maak een fruitslaatje of neem groentesticks mee naar het werk.
4. Luister naar je hongergevoel
Luister naar je lichaam en eet pas een tussendoortje als je dat hongertje voelt opkomen. Het is belangrijk om niet op vaste tijdstippen te gaan snoepen, zoals standaard dat chocolaatje bij de koffie of die borrelnootjes voor de televisie. Want dan ben je aan het snoepen uit gewoonte.
5. Eet je tussendoortje in de namiddag
Tussen je lunch en je avondmaal zitten meestal de meeste uren, dus eet je tussendoortje bij voorkeur in de namiddag. En als je er in de voormiddag behoefte aan hebt, kan dat uiteraard ook. Probeer het aantal tussendoortjes wel te beperken tot maximaal twee à drie per dag.
6. Kauw goed
Heel wat mensen krijgen na een maaltijd zin in iets zoets. Dat kan betekenen dat je te snel hebt gegeten, dus goed kauwen en traag eten is noodzakelijk. Je lichaam heeft immers pas na 20 minuten door dat je verzadigd bent.
Nog een tip om de drang naar zoet onder controle te houden:
Zorg dat je in je maaltijd geen snelle koolhydraten verwerkt, want die stimuleren je zin in zoetigheid. Vergeten wat snelle koolhydraten ook alweer zijn? Op dag 13 van het plan las je er al het een en ander over.
Gezond snoepen: onze lievelingsrecepten
Na het lezen van dit artikel trek gekregen in een koekje bij de koffie of een ander zoet vieruurtje? Dit zijn enkele gezonde recepten die je ongetwijfeld nog heel vaak opnieuw zult maken:
- Havermoutwafeltjes
- Chocoladeballetjes
- Gezonde bananenijsjes
- Sinaas-amandelkoekjes
- Limoenkoekjes met ricottavulling
- IJslolly’s van aardbei en bloedsinaasappel
- Zoete aardappel-kokoskoekjes
- Courgettecake met appel en walnoten
Op het menu vandaag
Weinig tijd vandaag? Geen nood: deze lekkere granola met appelmoes maak je gewoon op voorhand. Als lunch eet je vandaag bloemkoolsoep met kerrie en olijventopping, en ’s avonds zet je een zalig kommetje geroerbakte paksoi met rode rijst en kalfsgehakt op tafel.
Benieuwd naar de recepten en de rest van het weekmenu? Klik dan hier.
En deze kun je ook nog eens allemaal herbekijken: weekmenu 4, weekmenu 3, weekmenu 2, weekmenu 1.
Bewerking: Marlies Picavet, met dank aan Lynn De Merlier
Dit zul je ook interessant vinden:
- Deze simpele eettrucjes zorgen voor een slanker en gezonder lichaam
- Minder snoepen? Dat doe je met deze 11 tips!
- Gezonde hapjes in een speels jasje: 6 makkelijke recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!