Nieuwe studie: nog voor de eerste symptomen is autisme opspoorbaar

Onderzoek toont aan dat autisme opspoorbaar is in de hersenen van peuters, nog voor ze zich autistisch gaan gedragen. Die studie werd gepubliceerd op de wetenschapswebsite Nature.

Wat is autisme?

Autisme is een aangeboren ontwikkelingsstoornis die bij de meeste kinderen ontdekt wordt in de kleuterjaren. Het zijn vaak de beperkingen op vlak van sociale interactie en (non-)verbale communicatie die het snelst opvallen. Toch zou de diagnose al veel vroeger ontdekt kunnen worden.

Hersenscans geven duidelijkheid

Onderzoekers voerden hersenscans uit bij 148 kinderen met een “hoger risico op autisme”, omdat ze bijvoorbeeld oudere broers of zussen hebben met de aandoening. Bij elk kind werd een hersenscan gemaakt op de leeftijd van 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar.

Wat blijkt? Op de scans van kinderen met autisme is een duidelijke achterstand zichtbaar in het hersengebied dat onder andere verantwoordelijk is voor onze communicatie en taalgebruik.

Voorzichtig optimisme

De onderzoekers vinden de resultaten hoopvol. Nu blijkt dat we autisme veel vroeger kunnen opsporen, kan ook het begeleidingstraject sneller starten. Toch wordt dat optimisme door wetenschappers ook met een korreltje zout genomen. “Autisme uit zich in bijzonder veel vormen. Geen enkele wetenschappelijke test zal ooit in staat zijn om al die mogelijke varianten bij elk kind te detecteren.”

Bron: De Redactie – Beeld: Getty Images

Meer kersverse nieuwtjes lezen?

Partner Content