Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
balanced diet, cooking, culinary and food concept - close up of vegetables, fruits and meat on wooden table; Shutterstock ID 288277301

De nieuwe voedingsdriehoek: dit moet je weten!

Door De Redactie

In ons land wordt momenteel volop gewerkt aan een aanpassing van de huidige voedingsdriehoek. Een nieuwe leidraad voor gezonde voeding waarbij meer dan ooit rekening wordt gehouden met het milieu. In afwachting van de definitieve versie, noteer alvast deze vier zaken:

Eieren mogen weer

Ze hadden jarenlang een slechte naam en werden zelfs beschouwd als te mijden, wegens slecht voor je cholesterol. Intussen komen voedingsdeskundigen daar grotendeels van terug, omdat de cholesterol die we uit voeding halen veel minder invloed blijkt te hebben op het cholesterolniveau in ons bloed dan eerst werd gedacht. En ook omdat een ei rijk is aan waardevolle voedingsstoffen en dus gerust regelmatig op het menu mag. Dat is niet alleen toegelaten, maar zelfs een aanrader.

Eet minder vlees

We doen er goed aan om minder vlees te eten, uit milieu-overwegingen. Voor onze gezondheid beperken we vooral de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees.

Kies voor peulvruchten

Bonen, (kikker)erwten en linzen zijn een goed alternatief voor vlees, omdat ze zo rijk zijn aan eiwitten, vitaminen en vezels. Het is dit jaar trouwens het Jaar van de Peulvrucht: de Verenigde Naties wil met een grootscheepse campagne het verbruik ervan promoten.

Eet meer (ongezouten) noten

Noten zijn weer ‘in’, nadat ze lang in het verdomhoekje zaten wegens ‘te vet’. De huidige trend is om vetten niet langer op één hoop te gooien maar het onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde vetten. En in noten zitten vooral goede vetten! Lees hier de tips van onze Libelle-diëtiste Annelies over noten.

Bron: Libelle Magazine. Beeld: Shutterstock.