Waarom je van vet afvalt

Door De Redactie

Als je wilt afvallen lijkt het logisch om minder vet te gaan eten. Het is immers dé dikmaker bij uitstek. Recent onderzoek wijst nu uit dat vet bannen geen zin heeft. Meer nog, als de juiste vetten eet kun je zelfs gewicht verliezen.

Al jaren krijgen we te horen dat zaken zoals volle melk en boter ongezond zijn voor ons lichaam. Een onderzoek aan de Universiteit van Harvard weerlegt dit nu. Wetenschappers hebben de voedingsgewoonten van zo’n 68.000 mensen onderzocht en concludeerden dat vet weren geen enkele zin heeft.

Er is geen enkele aanwijzing dat vet minderen op lange termijn ook zorgt voor minder gewicht. Maar hoe kunnen we dan wel ons streefgewicht bereiken en houden? Pascale Naessens heeft het bij het rechte eind, want het mediterraanse eetpatroon blijkt heel gezond. Dit dieet bevat veel vis, noten, groenten, olijfolie, fruit en volle granen.

Omega 3

Wat ook telt, is uiteraard de hoeveelheid vetten en het soort vetten. “Vet weren blijkt een totaal verkeerde aanpak. We moeten evolueren naar een algemeen gezonder eetpatroon waarin we onze porties controleren”, menen de onderzoekers.

Je hebt gezonde (onverzadigde) vetzuren nodig om jezelf gezond te houden. Omega 3, wat je terugvindt in onder andere vette vis, ondersteunt je metabolisme. Dat werd aangetoond in een onderzoek uitgevoerd door de universiteit van Zuid-Australië. Je hebt dus gezonde vetten nodig, om vet te verbranden. Verzadigde vetten zoals die in frietjes en allerlei soorten fastfood kun je best vermijden. Maar een lekker stukje zalm hoef je dus niet te laten!

Bron: Nina, weightlossresources, beeld: © Shutterstock

Lees meer:
Deze 8 vetten zijn wel goed voor je, 5 tips om te koken met minder vetstof, 7 manieren om je honger te stillen.

Partner Content