© Getty Images

Vakantieblues? Zo hou je het vakantiegevoel langer vast

Door Jolien Thieleman

Vakantie doet altijd meer dan deugd. Je batterijen zijn helemaal opgeladen! Tot die vakantieblues om de hoek loert. Pas daarom deze tips toe, om dat heerlijke vakantiegevoel nog wat langer vast te houden.

Aaah, vakantie!

Vakantie nemen is niet alleen fijn, maar ook goed voor je gezondheid. Dat zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Studies toonden al eerder aan dat géén vakantie nemen nefast is voor je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het risico op hart- en bloedvataandoeningen en mentale gezondheidsproblemen wordt groter. Zo’n verlofperiode is een moment waarop je de rust kunt terugvinden en activiteiten kunt doen die je leuk vindt. Zo kun je je batterijen weer opladen.”

Kies je dan best voor één lange periode, of splits je je vakantie beter op? “Een lange vakantie van zo’n twee à drie weken is goed om helemaal te ‘deconnecteren’ en het werk los te laten, maar aan de andere kant bewijzen regelmatige kortere verlofperiodes hun nut om vaker te ontspannen en dat gevoel ook vast te houden. Of je er daarbij op uit trekt of thuis blijft, hangt af van je eigen noden en interesses. Zolang het maar aansluit bij wat je graag doet.”

SOS vakantieblues

Dat de zogenaamde ‘vakantieblues’ om de hoek loert na je verlof, is niet zo verwonderlijk. Een studie van Protime, marktleider in onder meer tijdregistratie, bij onderzoeksbureau iVOX toont aan dat bijna twee op de drie werknemers er last van heeft.

Lode Godderis: “Tijdens een vakantie heb je de volledige controle over je doen en laten. Maar van zodra je terug aan het werk gaat, heb je weer verplichtingen. Je moet bijvoorbeeld op tijd beginnen werken en daarbij worden een aantal dingen van jou verwacht. Je vrijheid en de controle over tijd en vrije tijd wordt opnieuw beperkt, wat ervoor kan zorgen dat de overgang van vakantie- naar werkmodus lastig kan zijn. Dat zorgt voor het vervelende ‘vakantieblues’-gevoel.”

5x tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Gelukkig zijn er heel wat manieren om stress na de vakantie te vermijden en zo het vakantiegevoel te verlengen. De belangrijkste volgens werknemers, zo blijkt uit het onderzoek: een goede werkoverdracht aan collega’s en meetingloze dag(en) na een vakantie. En er zijn nog meer tips:

1. Ga niet te snel weer aan het werk

Heel wat mensen beginnen té snel opnieuw te werken na de terugkeer van een reis. Op zondagmiddag thuiskomen en op maandagochtend weer op het werk verschijnen, is geen goed idee. Het einde van een reis en de terugreis op zich, kan heel wat stress en druk met zich meebrengen. Bovendien vraagt het nogal wat energie, waardoor je vermoeid kunt zijn. Gun jezelf daarom enkele dagen om rustig thuis te komen en orde op zaken te stellen. Zo kun je ook wat langer nagenieten.

2. Geef jezelf tijd om je opnieuw in te werken

Ga je weer naar het werk? Dan is het slim om een dag (of twee) in te plannen om jezelf opnieuw in te werken vooraleer je nieuwe projecten opstart. Ga rustig door je mails, neem de tijd om telefoontjes te beantwoorden en vraag aan je collega’s om je te updaten. Stel je prioriteiten en geef stoorzenders daarbij geen kans: laat je out of office-bericht eventueel wat langer actief.

3. Wees realistisch

Maar liefst zes op de tien werknemers zou te veel werk hebben na een vakantie. Bij ruim een kwart (27%) van alle werknemers zou het zelfs gaan om veel te veel werk.

Stel daarom een realistisch to-dolijstje op. Werk alles deel per deel af en en zorg ervoor dat je wat extra tijd voorziet in je planning, voor het geval er iets tussen je werk zou komen. Klop daarbij niet meteen overuren: je hoeft niet te compenseren voor je vakantieperiode. Zie je door de bomen het bos niet meer, vraag dan hulp aan je collega’s.

4. Deel je vakantieverhalen

Maak van je pauze gebruik om over je vakantie te babbelen met collega’s. Het is fijn om zo nog even na te genieten en ook de vakantieverhalen van anderen te horen.

5. Blijf in vakantiemodus

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer je ontspannen manier van denken van op vakantie toch nog even vast te houden. Bekijk alles rustig, maak je niet snel druk in dingen die mislopen en probeer na het werk nog leuke dingen in te plannen.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content