
Vraag aan de diëtiste: is vlees ongezond?
Minder vlees eten is in ieder geval goed voor het milieu. Maar is het ook beter voor onze gezondheid? En zijn vleesvervangers dan een goed alternatief? We vroegen het aan diëtiste Sanne Mouha.
Vlees ongezond? dit zegt de diëtiste
“Vlees is een belangrijke bron van eiwitten en voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12. Maar anders dan vroeger is het geen noodzaak meer op ons bord. In het huidige voedingsaanbod kunnen we deze stoffen perfect ook uit andere bronnen halen. Bovendien eten we te veel, en vooral te veel bewerkt vlees. En dat is niet zo gezond.
De huidige aanbevelingen zijn om maximaal twee keer per week rood vlees te eten en maximaal 30 gram verwerkt vlees, zoals charcuterie en worst. Handige vuistregels om te onthouden: gevogelte en onbewerkte, pure vleessoorten genieten de voorkeur en je eet best niet meer dan 150 gram per dag – dat is ongeveer de grootte van een handpalm.
Zijn plantaardige vervangers dan beter? Vaak, maar niet altijd. Ook hier kies je eigenlijk het liefst voor zo weinig mogelijk bewerking. Heeft een vleesvervanger een lange ingrediëntenlijst met veel E-nummers, laat hem dan liever liggen.”
Onze expert
Sanne Mouha heeft een diëtistenpraktijk in Berchem en is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ging dieetkunde studeren, omdat ze al heel haar leven gefascineerd is door de effecten van voeding op je lichaam. Ze schreef intussen vijf (kook)boeken, waarvan ‘Alles wat je moet weten over eten’ (uitg. Lannoo) haar recentste is. Sanne is een veelgevraagd voedingsexpert bij tv-programma’s zoals ‘Factcheckers’ en ‘De Tafel Van Gert’, en heeft een rubriek in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen over plantaardig eten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!