Warmte-uitslag? Zo voorkom je het

Warmte-uitslag? Zo voorkom je het
Getty Images

Heb je bij warm weer ook zo’n last van rode jeukende bultjes? Dan heb je misschien wel te maken met warmte-uitslag.

Wat is warmte-uitslag?

Warmte-uitslag (‘miliaria’ in de medische wereld) is niet te verwarren met een zonneallergie, al lijken de symptomen op elkaar: rode jeukende bultjes en blaasjes steken de kop op. Niet als gevolg van een allergische reactie, maar wel van geïrriteerde en geblokkeerde zweetkliertjes. Als de zon schijnt en het erg warm is buiten, dan zweten we namelijk meer om ons lichaam af te koelen. En als je huid haar warmte niet kwijt kan, kun je blaasjes krijgen die gepaard gaan met een stekende jeuk.

Warmte-uitslag komt vrij vaak voor en kan in principe bij iedereen optreden, ook bij baby’s. Het duikt voornamelijk op in de huidplooien waar er wrijving is met kleding, maar het kan ook op andere plaatsen op je lichaam. Het ziet eruit zoals kleine, rode bultjes of blaasjes die met vocht gevuld zijn. Je huid kan ook roodheid vertonen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Kristine Kiat, MD (@drkristinekiat) op

Wat doe je eraan?

1. Kies voor luchtige, losse kleding

Om het zweten te verminderen, draag je best kledingstukken in luchtige, ademende stoffen zoals katoen of linnen. Zorg er bovendien voor dat je kleding niet te strak zit om te vermijden dat de stof tegen je huid schuurt. Want ook dat kan je zweetklieren irriteren en blokkeren, wat warmte-uitslag kan veroorzaken of verergeren.

2. Hou het koel

Probeer je lichaam daarnaast koel te houden door direct zonlicht te vermijden, de schaduw of een frisse ruimte op te zoeken en veel water te drinken. Probeer zo weinig mogelijk inspanningen te doen in de warmte, want daardoor ga je zweten.

3. Let op met vette crèmes

Smeer geen vette crèmes op de blaasjes, want dat zal de warmte-uitslag verergeren. Let daarom een beetje op met bodylotion en kies voor een zonnecrème die goed in je huid trekt. Kies daarnaast voor parfumvrije, milde verzorgingsproducten om te voorkomen dat je huid irritatie vertoont.

4. Hou je huid droog

Hou je huid droog zodat de zweetkliertjes niet (verder) kunnen verstoppen. Dep je huid altijd goed droog wanneer je voelt dat je zweet.

5. Krab niet!

Hoe moeilijk het ook is, probeer niet te krabben bij warme-uitslag. Dat maakt de kwaal alleen maar erger, omdat je je huid beschadigt. Om de jeuk te verminderen kunnen koude kompressen of verkoelende gels helpen.

Het is even op de tanden bijten, maar de uitslag neemt in normale omstandigheden gelukkig snel af. Als je merkt dat het niet verbetert of je krijgt ene infactie, aarzel dan niet om een afspraak te maken bij je huisarts.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)